Социалните мрежи изразиха солидарност с жертвите на атентата в Ница, Франция.

Към този момент жертвите на атентата са 84 души, а над 100 са ранени, повечето в критично състояние.

Хиляди хора от цял свят използват хаштага #PrayForNice (Молете се за Ница), за да изразят гнева и болката си онлайн. Друг хаштаг в социалните мрежи е използваният при атентата в редакцията на сатиричния вестник Шарли Ебдо #JeSuisNice.

Една от най-споделяните илюстрации е тази на бразилския карикатурист Карлос Латуф, който е преработил фотографията, станала емблематична за атаката в Ница. На нея куклата-играчка е жива и държи за ръка тялото на загиналото дете.

Друга споделяна илюстрации е тази на карикатуриста на вестник „Льо Монд” Планту, който нарисува плачещ гълъб върху кратата на Франция. Илюстрацията е придружена от черен надпис „Ница”.

Друга разпространена илюстрация представлява френския флаг изобразен под формата на сърце.

Една от особено тъжните илюстрации е тази на Суаха, която изобразява спирачния път на камиона-убиец с цветовете на френското знаме.

Някои илюстрации визират изписването на града Ница на френски – Nice, който се припокрива с английската дума за „добър, мил”. Друг илюстратор нарисува ангели, които гледат надолу към земята с надпис „Be Nice” или в превод „Бъди мил/Бъди Ница”.

 

La baie des Anges+

A photo posted by Jean-Charles de Castelbajac (@jcdecastelbajac) on

Друга илюстрация показва плачещо момиче, свито в един ъгъл и заобиколено от думата „не” на френски. Измежду многото думи е изписано и Ница с червено.

„Сърцето ми е разбито, как може някой да е толкова жесток и да отнеме невинни животи? Изпращам цялата си любов за Ница”, пише друг потребител в „Туитър”, който е споделил картинка на улицата „Променад дез Англе” с цветовете на френското знаме, които преминават в кървави стъпки по пътя.

Едно послание стана особено популярно в социалните мрежи. На него на френски е изписано „Аз съм Шарли, аз съм Париж, аз съм Орландо, аз съм Брюксел, аз съм Истанбул, аз съм Ница, аз съм Багдад, аз съм Бангладеш. Аз съм изморен...”.

 

Je suis vraiement désolé...

A photo posted by Murat Selcuk (@mrtinstgrm) on