Властта в Румъния ще пита парламента, гражданите и ЕК за Наказателния кодекс
Социалистическото правителство още не се е отказало от плановете си да амнистира чиновници
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    2
Теодор Мелешкану
Снимка: bTV

Правителството на Румъния не се отказало от намерението си за промяна в Наказателния кодекс, който да декриминализира част от злоупотребите, извършвани от чиновници. Скандалните текстове изкараха на протест хиляди по улиците на северната ни съседка.

Този път обаче управляващите в Букурещ възнамеряват да направят промените съвместно с Европейската комисия. Намеренията на правителството обяви в специално интервю за bTV външният министър на Румъния Теодор Мелешкану.

„Ще направим предложение за проектозакон, който ще бъде гласуван от парламента, след процедура на обществен дебат с помощта на Европейската комисия и парламента в опит да намерим най-доброто решение”, обясни министърът.

(Брюксел вече ясно заяви, че в сегашния си вид промените в НК са стъпка назад в борбата с корупцията и даже заплаши Румъния с наказателна процедура и спиране на финансирането-б.р.)

Малешкану отбеляза, че единствено парламентът може да свали от власт правителството, въпреки призивите за оставка от улицата.

Румънският правосъден министър подаде оставкаФлорин Йордаке не смята, че скандалната амнистия на корумпирани чиновници нарушава Конституцията

По-рано днес се оттегли румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке. Това е третата оставка в правителството на Сорин Гриндяно след избухването на протестите в страната.

Недоволството срещу управляващите продължава и днес в Букурещ.

  • 1
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре