Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на Руската федерация се разделя с поста си.

Руският президент предлага за министър на отбраната Андрей Белоусов. Досега той беше първи вицепремиер, предаде Ройтерс. 

„Путин иска Министерството на отбраната да бъде абсолютно отворено към иновации и нови идеи. Затова той избира Белоусов“, уточниха от Кремъл. Андрей Белоусов е бил икономически съветник на руския президент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че промяната е логична, защото Русия се доближава до ситуация, наподобяваща Съветския съюз в средата на 80-те години на миналия век, когато за военните и правоприлагащите органи се харчат 7,4% от брутния вътрешен продукт (БВП).

„Това означава, че е жизненоважно да се гарантира, че тези разходи са съобразени и по-добре интегрирани в цялостната икономика на страната, поради което Путин сега иска цивилен икономист в Министерството на отбраната“, посочи Дмитрий Песков.

Андрей Белоусов
Снимка: Reuters

Сергей Шойгу ще стане секретар на Съвета по сигурност на Руската федерация. 

Досега на позицията беше Николай Патрушев, който е освободен. Все още не е ясно на каква позиция ще бъде преместен Николай Патрушев, но Дмитрий Патрушев, синът му, ще бъде вицепремиер в кабинета на Михаил Мишустин.

Николай Патрушев

Николай Патрушев е известен като идеолог на страховитата тайна полиция в Русия. Той е сочен като върл противник на Запада, за който е убеден, че цели унищожението на Русия. Доскоро Патрушев беше сред най-верните на президента на Руската федерация.

„Николай Платонович Патрушев е освободен от поста секретар на Съвета за сигурност във връзка с преназначаването му на друга работа. Той продължава да работи и в следващите дни ще ви информираме къде ще продължи дейността си Николай Платонович“, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Владимир Путин и Николай Патрушев

Ходът на Путин, макар и неочакван, запазва баланса на върха на сложната система от лична лоялност, която съставлява настоящата политическа система.

Рокадата дава на Сергей Шойгу позиция, която технически се счита за по-високопоставена от тази на министър на отбраната, осигурявайки приемственост и спасявайки имиджа му, въпреки многото критики.

Промяната вероятно ще се разглежда като опит на Путин да подложи разходите за отбрана на по-голям контрол, за да се гарантира, че средствата се изразходват ефективно, след като съюзник на Шойгу и заместник-министър на отбраната Тимур Иванов беше обвинен от държавните прокурори във вземане на рушвети на стойност близо 11 милиона долара.

Валерий Герасимов и Сергей Шойгу
Снимка: БГНЕС / EPA

Валерий Герасимов, началникът на Генералния щаб на Русия и човек с по-практическа роля, когато става дума за ръководене на войната в Украйна, ще остане на поста си.

Путин остави на постовете си шефовете на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников и Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.