„Някой наистина ли мисли, че Русия може да повлияе някакси на избора на американския народ? Америка „бананова страна” ли е?”. Този риторичен въпрос отправи руският президент Владимир Путин по време на среща на международния дискусионен клуб „ Валдай”  в Сочи.

Думите му предизвикаха смях и иронични усмивки в залата. „Америка е велика държава. Ако не съм прав, поправете ме”, призова Путин.  

Коментарът му  е по повод обвинения за водена от Русия „хибридна”  война срещу Хилари Клинтън в разгара на кандидатпрезидентската кампания в САЩ и обвиненията, че Доналд Тръмп е „кукла” на Путин.

Руският държавен глава отправи критики към НАТО, защото по думите му организацията не се променила от времето на Студената война.

Той изрази съжаление за провала на мирното споразумение за Сирия, което договорил с американския си колега Барак Обама.  „Русия няма да напада никого”, каза още Владимир Путин, но даде да се разбере, че в Алепо руската намеса ще продължи, докато бъде изчистено „гнездото на терористите”. 

По-късно руското министерство на отбраната отрече информацията на УНИЦЕФ за въздушен удар по училище в  сирийската провинция Идлиб и обвини международната организация в манипулирани на видеокадрите.  

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска незабавно разследване и заяви, че ако атаката е умишлена, това нападение е военно престъпление.