Великобритания се разцепва след историческия референдум, в който малко над половината гласоподаватели решиха страната да напусне Европейския съюз.

Близо 3 милиона британци подписаха петиция за провеждането на втори референдум.

В Лондон избухнаха масови протести срещу Брекзит. Над 60% от гласоподавателите там поискаха да останат в Европейския съюз.

Хиляди привърженици на евроинтеграцията излязоха по улиците на Лондон. Множеството, предимно от млади хора, издигна европейски знамена и лозунги в подкрепа на оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Снимка: EPA

Лондончани настояват властите да преразгледат резултатите от референдума и да назначат ново гласуване. Петицията на сайта на британския парламент е подписана от близо 3 млн. души, като само 100 хил. подписа са достатъчни текстът да влезе на обсъждане от депутатите.

Кметът на британската столица поиска представител на Лондон да участва в решенията за бъдещето на страната. В интернет набира популярност петиция до градоначалника „да провъзгласи независимост на британската столица и да подаде заявка за членство в ЕС”.

Снимка: Reuters

„Важно е да имаме достъп до единния европейски пазар с 500 милиона потребители. Защото нашата работа е да търгуваме, да инвестираме и правителството трябва да признае, че ние сме двигателя на страната. Щом носим този товар, ние искаме да имаме място на масата за преговори, искаме и повече правомощия”, заяви Садик Хан.

Доналд Тръмп се набърка в дебата с най-неадекватния политически коментар. Кандидатът на републиканците за президент на Съединените щати е в Шотландия, където открива свой комплекс за голф.

В Туитър Тръмп написа „Току що пристигнах е Шотландия. Тук е лудница след гласуването. Тези хора си върнаха държавата обратно, точно както ние ще си върнем Америка”. 62% от шотладците гласуваха против Брекзита и вече се готвят за отцепване от Обединеното кралство.

Брекзит доведе и до вълна от оставки, сред които тази на премиера Дейвид Камерън още в деня на резултата. На Острова започнаха спекулации кой ще го наследи на Даунинг Стрийт 10.

Снимка: БГНЕС

Един от вероятните кандидати е Борис Джонсън - съпартиец на Камерън, бивш кмет на Лондон и един от водачите на кампанията за Брекзит. Смята се за фаворит за бъдещ премиер.

Тереза Мей е министър на вътрешните работи. Според „Гардиън”, Мей може да е обединяваща фигура между различните крила в Консервативната партия.

Другият министър е Майкъл Гоув - той оглавява правосъдието в кабинета на Камерън.

Анкетата на сайта на вестник „Телеграф” с въпрос „Кой трябва замести Дейвид Камерън като министър-председател”. Допитването показва, че Борис Джонсън се радва на одобрението на 43% от анкетираните, втора е Тереза Мей с двойно по-малко проценти.