Десет километра от оградата на границата между Македония и Гърция вече са издигнати. На македонска територия се допускат само бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак.

Няколко стотин души от Иран, Мароко, Тунис, Алжир и Бангладеш живеят в палатки на влаковите релски между Македония и Гърция. Тези, които не са успяли да преминат, понякога чакат 2 седмици.

Иранецът Саман Вализаде казва, че няма начин да се върне в Техеран. 26-годишният дипломиран инженер се страхува, че ако се върне в родината си го грозят седем години затвор или по-лошо смърт.

„Ние не сме терористи, ние не сме Ислямска държава, ние просто сме хора от Иран, много от нас имат образование. Искаме да работим, да живеем по-добре, нищо повече”, каза Вализаде.

Някои от сънародниците на Саман се страхуват дори да застанат пред камерата, за да не преследват близките им в Иран. Категорични са, че ще чакат границата да бъде отворена отново.

Хората живеят в много тежки условия и често избухват конфликти между представители на различните държави. Полицейското присъствие е сериозно и ситуацията в момента е спокойна, а всеки час тук идват нови бежанци.