Най-малко 131 души са убити в понеделник, когато коалицията срещу шиитите хуси, оглавявана от Саудитска Арабия, нанесе два въздушни удара по село близо до пристанищния град Моха, предаде ДПА.

Жертвите са гости, присъствали на сватбено тържество в село Уага. При първи въздушен удар е била поразена шатра, в която са се намирали жени гости на сватбеното парти. Шатрата е била поразена в момент, когато жените се били струпали около булката. При втория удар е била поразена шатра, в която са се намирали гостите от мъжки пол.

Представители на местните власти казват, че в района, в който е било сватбеното тържество, не е имало позиции на хусите.

Водената от Саудитска Арабия коалиция не е играла никаква роля в нападението, при което се твърди, че са били убити сватбарите, заяви говорител на коалицията, цитиран от „Ройтерс”.

Заместник-председателят на саудитския парламент Мохамед ибн Амин ал Джефри заяви по време на визита в Брюксел, че неговата страна се придържа към международните закони в кампанията си в подкрепа на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади срещу хусите, но добави, че винаги във всеки военен конфликт има и странични жертви. Той обаче не спомена конкретно нападението в село Моха,

Двойният удар стана ден, след като при коалиционни удари по село в северозападната част на страната загинаха най-малко 25 цивилни йеменци. Миналата седмица при въздушен удар по пазар в северната провинция Саада, бастион на хусите, загинаха 73 души.

Саудитска Арабия и съюзниците ѝ от залива започнаха военна кампания срещу хусите през март, след като бунтовниците принудиха президента да замине в изгнание.