Банката на Палестина в Газа е била ограбена от въоръжени групировки, сред които има и такава с предполагаеми връзки с „Хамас“.

Това се е случило миналия месец, като от трезорите на няколко клона на банката са взети около 70 милиона долара, съобщава френският всекидневник „Монд“. Изданието се позовава на документ, описващ грабежите на Палестинската банка, който е бил изпратен до "някои международни партньори".

На 16 април служители открили дупка в тавана на сейфа в един от клоновете на банката в Газа и установили, че липсват израелски шекели на стойност около 3 милиона долара, предназначени за банкомати, уточнява изданието.

На следващия ден въоръжени групи, оборудвани с експлозиви, взривили циментова защитна камера и взели над 30 милиона долара в различни валути от три сейфа.

Два дни по-късно най-големият клон в Газа бил атакуван от командоси, които казали, че отговарят на "висшите власти в Газа". Те са взели шекели на стойност над 36 милиона долара.

Банката на Палестина е основана през 1960 г. и е водещата финансова институция в Газа. Палестинският паричен, независим орган, който контролира финансовата система в палестинските територии, съобщи, че планира да излезе с изявление по въпроса по-късно, посочва АФП.

Израелски войник край границата с Газа. Снимка: Ройтерс

През септември 2023 година Ферас Милхем, управител на Палестинската парична администрация, коментира, че палестинската икономика се характеризира с високо ниво на безработица, силна зависимост от парични преводи, чуждестранна помощ и значителни различия между Западния бряг и Газа.

В обращение са три чуждестранни валути - израелски шекел, щатски долар и йордански динар. Липсата на национална валута не позволява на Централна банка на Палестина да контролира търсенето на пари или да използва стандартни парични инструменти като лихвени проценти за стимулиране на икономическата активност. Банката също така няма гъвкавостта да коригира обменния курс, за да абсорбира вътрешни и външни икономически шокове.

Израелски шекел. Снимка: iStock

Палестинката икономика е подложена на външни парични фактори като паричните решения на САЩ и Израел относно лихвените проценти и политиките за обмен на валута.

Палестинският банков сектор се състои от 14 банки, разпръснати из Западния бряг и Газа - седем местни банки, пет йордански банки и една египетска. Те имат голяма гъвкавост, което им позволява да се справят с рискове и кризи. Голяма част от тази устойчивост може да се дължи на балансираните политики на Централната палестинска банка и нейните разпоредби, които са в съответствие с най-високите световни стандарти и практики”, посочва Ферас Милхем.

През септември 2023 година той коментира още, че палестинските банки имат ключова роля за инфраструктурните проекти, програми за цифрова трансформация, чиста енергия и екологични инициативи за 11,4 милиарда долара. Тези инвестиции съставляват 53% от банковите активи или 68% от клиентските депозити и са от решаващо значение за икономическия растеж.

Израелски шекел Снимка: iStock

На 7 октомври миналата година терористи на “Хамас“ убиха 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 заложници в Израел.

Израел отвърна на атаката, като причини огромни разрушения и взе десетки хиляди жертви в Газа. Конфликтът предизвика хуманитарна катастрофа, като няколкостотин хиляди палестинци в Северна Газа са изправени пред неизбежен глад.

„Производствената база на икономиката е унищожена, бедността се увеличава рязко сред палестинците“, посочи ООН в свой доклад.