В Турция закриват кампанията за референдума
В Истанбул не разрешават на чуждите журналисти да предават на живо
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Турция
Снимка: Reuters

По-малко от денонощие остава до ключовия референдум в съседна Турция. Той е за промени в конституцията, които ще дадат повече президентски правомощия.

Каква власт може да даде на Реджеп Ердоган референдумът в Турция?Турският президент предсказа успех на допитването утре

На референдума ще гласуват близо 55 млн. души. Кампанията започна през октомври 2016 г. и приключва днес в 15 ч. местно време.

Агитацията днес върви с пълна сила, а в Истанбул не разрешават на чуждите журналисти да предават на живо, съобщи пратеникът на bTV Петър Нанев. Обяснението е, че има забрана от правителството, защото в града днес са важни личности.

В Истанбул живеят над 9 млн., или около 15% от регистрираните избиратели, и техният глас ще е решаващ утре.

Според зам.-председателят на опозиционната Републиканска народна партия в Турция Сезгин Танръкулу референдумът може да отдалечи страната от демокрацията.  

Турция пред ключов избор: Ще дадат ли повече правомощия на Ердоган?Ако референдумът мине с повече гласове „Да", към новата система на управление ще се премине през 2019 г.

„Ако промените в конституцията се приемат, това ще бъде една нова система на управление, която ще отдалечи Турция от демокрацията. Ще стигнем един автократен режим, нещо което е много различно от демокрация. Вярно, че президентът ще има мандат, но новият режим няма да може да се следи и контролира, нито от прокурорите, нито от съдиите. Всичко ще решава Ердоган.

Аз имам надежда за неделя. Те имат много голяма сила. Използват медиите и рекламите по тях. Нямаше никакъв баланс и правила по време на кампанията. Хората не могат да се изразяват свободно, упражнява се натиск. Човек да каже „не” на улицата трябва да бъде много смел. Но аз вярвам, че народът ще каже „не” на този референдум”, коментира Танръкулу.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре