Американските здравни власти потвърдиха, че има връзка между вируса зика и редица тежки увреждания на човешкия ембрион, включително микроцефалия, предадоха световните агенции, като се позоваха на директора на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) Томас Фридън.

ЦКПЗ е държавна агенция към министерството на здравеопазването на САЩ.

Снимка: EPA

„Сега е ясно, и ЦКПЗ стигна до такъв извод, че вирусът зика наистина причинява микроцефалия. В това няма никакво съмнение“, каза Фридън пред журналисти.

Американските власти и Световната здравна организация (СЗО) съобщаваха неколкократно за увеличаващи се научни доказателства, че пренасяният от комари вирус е вероятната причина за тревожния ръст на случаите на микроцефалия в засегнатите от зика райони на Бразилия. Досега обаче вирусът не беше обявяван категорично за причината за тази малформация, отбелязва Ройтерс.

Южна Америка е обхваната от тежка епидемия от зика, като особено засегната е Бразилия – там бяха регистрирани над 1,5 млн. случая на заразата, включително на много бременни жени. В страната е отчетено и сериозно увеличаване на броя на бебетата, родени с микроцефалия.

Снимка: EPA

Връзката между зика и микроцефалията няма прецедент в медицината, подчерта Том Фридън. Той се аргументира, че „никога досега не сме имали ситуация, при която ухапване от комар може да предизвика опустошително увреждане на плода“.

Ще са необходими може би години преди да сме в състояние да дадем отговор на важни въпроси като този за периода от бременността, през който рискът от мозъчна малформация е най-голям, отбеляза шефът на ЦКПЗ.

Снимка: EPA

Той съобщи за координирани международни усилия в тази област, включително с други държави и СЗО.

Микроцефалията е деформация, при която мозъкът не се развива правилно, в резултат на което претърпява тежки увреждания и главата на бебето е по-малка от нормалното.