Десетки турски дипломати, военни офицери и техните семейства са поискали да получат убежище в Германия след опита за преврат на 15 юли, заявиха местни служители в петък, предаде Анадолската агенция.

Министерството на вътрешните работи в Берлин съобщи, че 35 притежатели на турски дипломатически паспорти официално са подали документи за убежище.

Информацията, дадена в отговор на парламентарен въпрос, не разкрива подробности за самоличността на търсещите убежище, техните постове или статута на техните молби, отбелязва агенцията.

Турция отзова десетки дипломати и военни служители след проваления опит за преврат поради подозрения за връзки с терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, за която Анкара твърди, че е организирала опита за преврат.

Много заподозрени потърсиха убежище в европейски страни, включително военният аташе в Берлин полковник Айхан Даглъ.

Германското вътрешно министерство заяви, че всяко искане за екстрадиция от турското правителство ще бъде разглеждано поотделно от висшите регионални съдилища.

През август турски офицер поиска убежище в САЩ, след като беше призован да се прибере в родината си. Американски длъжностни лица обявиха, че въпросният офицер е работел в командния щаб на една от структурите на НАТО в Норфолк, щата Вирджиния, но името и рангът му не бяха съобщени.