Турските военновъздушни сили нанесоха удари върху четири позиции на групировката „Ислямска държава” (ИД). Това съобщи кабинетът на премиера Ахмет Давутоглу в декларация, цитирана от световните агенции.

Въздушните нападения снощи са нанесени от турското въздушно пространство върху цели на ИД в село Хавар, северна Сирия. Атаката е осъществена малко преди 4 ч. сутринта местно време. Използвани са изтребители Ф-16.

Ударите бяха нанесени ден след престрелки през границата между турски военни и джихадисти. На 23 юли петима екстремисти откриха огън по граничен пункт на турско сирийската граница. Тогава един служител на турските сили беше убит, а други двама бяха ранени. Турските военни раниха смъртоносно един ислямист и унищожиха три автомобила.

В четвъртък беше свикано спешно заседание по национална сигурност в Анкара, председателствано от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Повод за срещата бе бързото влошаване на ситуацията в страната след терористичната атака в Суруч и сблъсъците на турската армия с терористите от ИД на границата със Сирия.

След срещата премиерът обяви, че Турция ще предприеме всички възможни мерки в борбата си срещу ислямистката организация. По-късно стана ясно, че южната ни съседка е разрешила на Съединените щати да използват военновъздушната база Инджирлик за нападения срещу „Ислямска държава”. Ще бъде приета частична забрана за полети в зоната между Сирия и Турция.

Междувременно турските антитерористични сили проведоха редица изненадващи акции в 13 локации. Арестувани са хора, заподозрени във връзки с ИД и незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), както и представители на други военни групи като младежкото крило на ПКК, Патриотично революционно младежко движение (YDG-H) и Народен революционен фронт за освобождение (DHKP-C).

Премиерът Давутоглу съобщи, че са задържани 251 души. В акцията са участвали 5000 служители на реда. Жена е загинала при престрелка в една от операциите срещу Фронта на революционно народно освобождение. Тя е открила огън срещу полицаите.

Наскоро турските власти предприеха по-засилени мерки за сигурност по границата. Вече се използват въздушни балони за наблюдение, както и подобрени гранични структури – физическата граница между двете държави вече включва двойна ограда и ров.