Целият Близък Изток ще бъде преформатиран, а сходна съдба чака и Балакните като това ще е за сметка на държавите, „чертани с моливчето”. Тази прогноза направи в студиото на „Лице в лице” журналистът Тома Томов.

„Трябва да има сунитска държава, трябва да има кюрдска държава, не може да има държави, които изповядват отвратителен ислямски радикализъм като Саудитска Арабия”, коментира той и допълни, че Катар също не може да се очаква да има стабилно бъдеще, при положение, че се състои от „300 души и една телевизионна станция”.

По думите му със сигурност ще се запазят Иран, Египет и Турция, докато Сирия и Ирак не могат да останат в сегашния си вид. „Турция ще има интересна съдба”, отбеляза Томов във връзка с очакването му кюрдите да се преборят за своя държава.

Според журналиста, турският президент Ердоган е допуснал грешка при свалянето на руския Су-24. „Той се държи като султан, мисли, че Сирия е част от великата империя”, коментира Тома Томов и допълни, че не смята, че южната ни съседка е действала по съвет от САЩ.

Той лансира и тезата, че Турция и Саудитска Арабия стоят зад атаките със зарин срещу сирийски градове, като след това Реджеп Ердоган е опитал да принуди Барак Обама да се намеси със сила в Сирия. Американският президент обаче е избегнал попадането си в капан, подобен на този с така и неоткритите ядрени оръжия на Саддам Хюсеин.

Според Томов, ситуацията ще позволи на Русия да вкара модерно въоръжение в Сирия и да контролира небето. Той обаче не очаква обединение на усилията срещу „Ислямска държава”, докато Обама е в Белия дом. Той посочи, че САЩ навлизат в изборна година и едва през 2017 г. следващият президент ще дойде на власт, докато тогава в Германия и Франция ще се готвят за вот.

Какво предстои за нас (и не само)?

Той сравни Балканите с „млади вулкани”, като посочи, че има държави, „създадени от Дейтънското споразумение” с „танцуващи граници” и население, събрано на едно място от война (явно се визира Босна-б.р.).

„България като страна в ЕС има едно прилично бъдеще като част от „Златния милиард”, отбеляза журналистът.

По думите му през следващите 20 години се очаква най-голямото научно развитие за последните 50 000. Затова и каквото и да решат политиците на климатичния форум в Париж, събитията ще се определят от технологичните компании, създадени от млади хора и работещи в момента „в гаражи”.

Според Томов скоро може да стигнем до безсмъртието, а даже и сега хората на Земята са твърде много, като едната версия е, че планетата ни не може да издържи повече от 1-1.5 млрд. души, а другата е, че всички трябва да сме равни, което е трудно постижимо.

Към момента избиваме останалите животни в името на собствения си растеж, смята журналистът. „Превърнахме земята в концлагер”.