САЩ обвиниха Сирия, че е използвала химически оръжия срещу бунтовниците и обявиха, че ще предложат „военна помощ” за силите на опозицията, които се борят срещу президента Башар Асад, предаде АФП.

Твърдението, че до 150 души са загинали при атаки с химически оръжия, означава, че Сирия е прекрачила поставената от президента на САЩ Барак Обама „червена линия” в кризата.

Вашингтон все още обаче не е взел решение дали да създаде безполетна зона над Сирия, където по данни на ООН повече от 90 000 души са загинали след началото на конфликта през март 2011 г.

„Нашето разузнаване заключи, че през изминалата година режимът на Асад многократно е използвал химически оръжия, включително смъртоносния нервен агент зарин, в малки дози срещу опозицията”, заяви заместник-съветникът по националната сигурност в Белия дом Бен Родс. Той добави, че „разузнаването оценява, че досега между 100 и 150 души са загинали вследствие на разкрити атаки с химически оръжия в Сирия”.

Той отказа да уточни дали САЩ се доближават до прякото въоръжаване на бойците на опозицията, които се сражават с правителствените сили в Сирия, но заяви, че Обама ще се консултира по този въпрос с Конгреса в идните седмици.