Поредно нападение в Германия. Сирийски бежанец се самовзриви и рани 15 души в баварския град Ансбах. Властите откриха и българска следа в самоубийствения атентат.

Жертва на четвъртото за тази седмица нападение във Федералната република е само сириецът. 27-годишният Мохамад се взриви в района на музикален фестивал с хиляди посетители.

В 22 ч. в неделя вечер експлозия разтърсва центъра на Ансбах. Първите информации са за взрив на газова бутилка. След като зрителите напускат концерта, вътрешният министър на Бавария съобщава, че става дума за опит за атентат.

Той не е успял да влезе на концерта, тъй като не е имал билет. По-късно на уличка наблизо детонира бомба, скрита в неговата раница. Това го е убило на място. При предизвиканата експлозия са ранени 15 души, четирима тежко.

Очевидец споделя, че тъкмо е отивал с приятели за сладолед и „да пийнем по нещо, когато чухме много силен шум. Всички останахме вцепенени, а след това се втурнахме по посока на звука”.

Снимка: bTV

 Загиналият е 27-годишен сириец. Мъжът от две години е в Германия и е кандидатствал за убежище, но такова му е било отказано. Германските власти са поискали той да напусне страната. Заради ситуацията в Сирия обаче той е получил разрешително да остане в Германия и е бил настанен в апартамент в Ансбах.

За него е имало съобщение за предстоящото му депортиране в България. Смята се, че нападателят е психически нестабилен, но властите имат сериозно основание да търсят връзката му с екстремисти.

По-рано днес властите в Германия заявиха, че в мобилния му телефон са открили видео, в което той отправя заплаха за нападение на арабски език. Във видеоматериала той изразява, в името на Аллах, вярност и принадлежност към Абу Бакр ал-Багдадади - лидерът на ислямска държава. По-късно стана ясно, че той е член на "Ислямска държава."

Мъжът е познат на полицията. Регистриран е на наркотици, сексуално посегателство. Има и два опита за самоубийство.

Пътят през България

Мъжът е влязъл в страната ни през септември 2013 г., най-вероятно през зелената граница с Турция. През същата година малко над 7 хил. мигранти са потърсили закрила у нас. Една трета от тях получават убежище, като нападателят е сред тях.

Само за последната седмица 513 мигранти са задържани у нас. До днес 9173 лица са потърсили закрила.

 „С  хуманитарен статут той може да се придвижва на територията на нашата страна и в ЕС. Септември 2014 г. получаваме информация от немските власти, че лицето е подало молба и те желаят по Дъблинския регламент да го върнат в страната, ние обаче ги информираме, че лицето има статут и не попада в категорията лица, които подлежат, и съответно нямаме друго запитване или друга кореспонденция”, заяви Петя Първанова от Агенцията по бежанците.

Черна поредица

Това е четвърти инцидент в Германия само за броени дни, в който загиват невинни хора.

В петък вечерта 9 човека загубиха живота си в търговски център в Мюнхен, след като иранец с двойно гражданство откри стрелба.

Снимка: bTV

В неделя в Ройтлинген сирийски бежанец уби бременна жена с мачете. За този инцидент почти веднага стана ясно, че е битов.

Часове по- късно в Ансбах сирийски бежанец се взриви. За щастие други жертви няма.