Тереза Мей създава специално министерство, което да работи по брекзит. Новият британски премиер продължава сформирането на кабинета си, след като вчера пое поста от Дейвид Камерън.

Премиерът назначи и специален министър, който ще отговаря за преговорите по брекзит – евроскептикът и дългогодишен министър в сянка Дейвид Дейвис.

Някои от назначенията вече предизвикаха международни реакции.

Правосъдният министър Майкъл Гоув напуска правителството, като това е поредно поражение за консерватора, защитник на брекзит. Той отпадна и от надпреварата за премиерския пост.

Досегашният финансов министър Джордж Осбърн също напуска поста си. Запитан за приоритетите си, новият ковчежник Филип Хамънд заяви, че няма да има специално преправяне на бюджета заради излизането от Европейския съюз.

Новият външен министър Борис Джонсън получи критични оценки от свои европейски колеги. Жан-Марк Еро, френски топ дипломат, го нарече „лъжец с гръб, опрян в стената”. Франк-Валтер Щайнмайер го нарече „безотговорен политик” заради пасивната роля, която изигра след референдума.

Джонсън е противоречива личност. След като не успява да се задържи на работа в елитния вестник „Таймс”, той продължава кариерата си на журналист в т.нар. булевардни издания. Джонсън отразява работата на европейската администрация в Брюксел, но се фокусира основно върху комичното в решенията на Съюза, като например отглеждането на щастливи прасета и задължителната форма на краставиците.

По всяка вероятност Борис Джонсън няма да играе особено важна роля в преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Проблеми и на Острова

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей ще трябва да се справи и с нарасващите вътрешни проблеми. Най-големият от тях е евентуалното отделяне на Шотландия от Обединеното кралство.

Министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън отговори задочно на Мей във „Фейсбук”, като й припомни, че шотландците гласуваха „за” оставане в ЕС и обеща, че ако новият кабинет задейства чл. 50 на Лисабонския договор за излизане от Съюза, тя ще свика повторен референдум на излизане на Шотлндия от Великобритания.

След като британците гласуваха „за” излизане от Съюза, 59% от шотландците биха подкрепили отделяне от Обединеното кралство.