Нови природни бедствия връхлитат Великобритания. Водите на река Темза достигнаха рекордни нива и застрашиха хиляди домове. Прекъснат е влаковият транспорт, а в долината на реката бяха привикани морски пехотинци. В същото време метеоролозите прогнозират още бури.

В понеделник следобед Метеорологичната служба на страната отправи предупреждение, че в сряда цялата територия на Острова ще бъде засегната. В югозападните части скоростта на вятъра ще достигне най-малко 80 метра в час, на юг и на изток ще има обилен дъжд, а на север ще паднат силни снеговалежи.

Две сериозни предупреждения за наводнения остават в сила за пострадалия Съмърсет Левълс. В Бъкршир и Съри са отправени 14 предупреждения за опасност от наводнения в най-сериозната категория, която означава реална опасност за живота и имуществото.

Множество домове бяха евакуирани по протежението на река Темза, а още хиляди се намират в риск. Жителите на едно от селищата в Бъркшир казват, че гледката е като от "филм на ужасите".

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че хората са разбрали, че "дъждът не е по вина на определен човек".

Домове, магазини и предприятия в бъркширското село Датчет са потопени под вода, а още стотици сгради край река Темза, до Шепъртън, са под заплаха.