Американският президент Барак Обама осъди "отвратителното убийство" на японския заложник Кенджи Гото от бойците на "Ислямска държава" и обеща, че САЩ ще продължат действията си за разбиването на радикалната ислямска групировка, съобщават световните агенции.

"САЩ осъждат отвратителното убийство на японския гражданин и журналист Кенджи Гото от терористичната група ИДИЛ", заяви Обама.

"Заедно с широката коалиция от съюзници и партньори Съединените щати ще продължат да предприемат решителни действия за отслабването и пълното унищожаване на ИДИЛ", добави американският държавен глава.

Наричайки убийството "варварски акт", американският държавен глава изрази съболезнования на роднините и близките на Гото и подчерта солидарността си с народа на Япония. Той също така благодари за участието на Япония в международните усилия за решаването на ситуацията в Близкия изток и за оказването на помощ на жителите на региона, пострадали при различни конфликти.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън нарече екзекуцията на японския журналист Кенджи Гото, извършена от „Ислямска държава“, „ужасяваща“.

„Категорично осъждам отвратителното и ужасяващо убийство на Кенджи Гото. Това е още едно доказателство, че „Ислямска държава“ е въплъщение на злото, което не зачита човешкия живот“, заяви Камерън.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд също "осъди с максимална твърдост бруталната смърт" на японския заложник, екзекутиран от "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец.