Дни след историческия референдум във Великобритания, започна поредица от кризисни срещи в различни европейски столици.

В Брюксел се състоя извънредно заседание на Европейската комисия, в Берлин - спешна среща на лидерите на Германия, Франция и Италия. Важни разговори имаше и в Париж, където френският президент стикова позициите си с председателя на Евросъвета и на Европарламента.

В Елисейския дворец беше и българският президент Росен Плевнелиев.

В този час започва срещата на германския канцлер Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд и с италианския премиер Матео Ренци.

Посланието на срещите е, че Европа остава единна и започва нов старт. Днес Берлин даде ясен сигнал на Лондон, че няма да води преговори преди да бъде задействана процедурата по излизане от ЕС. „Не можем да започнем неофициални преговори, преди Великобритания официално да обяви, че напуска ЕС”, подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

„Британският народ реши. Вотът е валиден. Този вот ни позволява да поставим ново начало за Европа. Европа трябва да се ангажира повече със социални и по-малко с бюрократични въпроси”, коментира и премиерът на Италия Матео Ренци.

Франция и Германия са готови и с план за реформи на ЕС. Германският външен министър Валтер Щайнмайер проведе паралелни съвещателни срещи с колегите си от Вишеградскага група в Прага. „Сигурен съм, че ще успеем да убедим обществеността, че Евросъюзът е проект, който е способен да се справи с конкретните проблеми на хората. Искаме да се фокусираме върху практични въпроси, които ще окажат реален ефект върху живота на хиляди европейци”, заяви Любомир Заоралек, външен министър на Чехия.

Излизането на Великобритания от ЕС поставя под въпрос нова важна стратегия за отбрана и политика по сигурността на Съюза, която тази седмица ще бъде представена от Федерика Могерини в Брюксел.

Общата позиция на европейските лидери трябва да успокои и финансовите пазари.

От кризисните срещи днес европейските лидери излезнаха с още едно ясно послание - във вътрешните политически спорове Европа не трябва да бъде разменна монета.

Париж също беше арена на трескави политически срещи. От рано тази сутрин в Елисейския дворец се проведе серия от дипломатически совалки.

Срещата с българския президент Росен Плевнелиев дойде в ключов момент - веднага след срещите на Франсоа Оланд с председателите на Евросъвета и Европейския парламент.

Единственият човек, който можеше да подаде сигнали за тенденциите, е българският президент.

Важният въпрос, по който Франция може да има различия с Германия и по който президентът Оланд търси съюзници, е трябва ли да се налага натиск върху Великобритания за бързо напускане на съюза. Според източници от Елисейския дворец, председателят на европармента Мартин Шулц подкрепя френското желание за твърдост от страна на ЕС.

Гвардейците в елисейския дворец едва успяха да се подредят, за да посрещнат българския президент, който влезе незабавно след Мартин Шулц.

За всеобща изненада, в контекста на динамичната програма преди заминаването му за Берлин, Франсоа Оланд разговаря близо час с българския президент.