Ден преди големия антиправителствен митинг в столицата на съседна Македония властта публикува списък с имената на загиналите при антитерористичната операция в Куманово отпреди седмица.

Ситуацията в македонската столица остава напрегната преди протеста, видя специалният пратеник на bTV Иван Георгиев. Екипът ни беше предупреден от случайни хора, че се очаква да стане страшно в неделя.

До протестите се стигна след редица корупционни скандали с правителството на Никола Груевски. Огромно недоволство предизвика мащабният проект „Скопие 2014”.

Т.нар. процес на „антиквизация” – или търсене на македонски корени в античността с цел избягване на дискусиите за българския произход на нацията, доведе до преобразяване на централно Скопие.

Един от най-ярките примери за крайността на този процес е ето този паметник - на македонския крал Каран, управлявал - внимание - през 9 век преди новата ера.

„Става въпрос за голямо престъпление, което властта се опитваше да го скрие зад въпроса за идентичността. Но това беше грешно”, заяви Радмила Шекеринска, зам.-председател на СДСМ.

Оказва се, че търговията с история и национална идентичност е просто нова пазарна ниша пред изобретателните македонски управници.

Разговор между Зоран Ставрески – вицепремиер на Македония, министър на финансите и кум на премиера Груевски с вътрешната министърка Гордана Янулоска хвърля светлина върху строежа на паметниците.

„10 пъти му казах. Стига толкова, доста е да му е*** майката”, казва Ставревски. „Разчекнати сме и само се правят мегаломански неща. Абе, не ми се мисли. Ние сега като цигани – 2 милиона там, три милиона тука съкращаваме. Циганска работа. Значи до там я докарахме. А оттатък със злато ги покриваме”, отвръща и Янкулоска.

„Нямаше нужда да публикуваме разговори за „Скопие 2014”. Само от публично известните документи, стана ясно, че целият проект до сега струва вече 580 милиона евро. Което е срамно висока сума за страна, в която има голяма бедност, голяма безработица и слаба инфраструктура”, заяви Шекеринска.

Оказва се, че фирмите изпълнителки са избирани без публична процедура. Нещо повече – половината от тези над 500 милиона евро са усвоени от една единствена фирма – основен спонсор на предизборните кампании на управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

„Тя е една от фирмите, която в разговорите за изборните нарушения, се вижда, че плаща самолетите, с които поддръжниците на ВМРО-ДПМНЕ идват за изборите. А това никъде, в нито един финансов документ не фигурира”, каза още Радмила Шекеринска.

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово