Обстановката в центъра на Скопие в началото на тазвечерните протести е спокойна, въпреки събралите се няколко хиляди души пред сградата на Събранието на Република Македония. Това предаде специалният пратеник на bTV в македонската столица Иван Георгиев. 

За разлика от предишните дни полицейските сили днес са в пъти повече от протестиращите – докарани са дори камионетки на жандармерията и водни оръжия.

Причина за протестите стана скандалното решение на президента на страната Георге Иванов да помилва разследваните за корупция политици, бизнесмени и магистрати.

По думите на един от протестиращите – Павле Богоевски, след като правосъдието не може да бъде получено от институциите, „ще го получим на улицата”.

Снимка: Reuters

Според проф. Йове Кекеновски, един от основателите на ВМРО-ДПМНЕ, действията на Геогриев са срам за Република Македония. „Това е наистина грях, който се прави към гражданите ни”, допълва той.

До най-сериозни сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в центъра на Скопие се стигна, след като многохилядното множество се опита да стигне до сградата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Няколко протестиращи бяха леко ранени. След като спря устрема им полицаите разпръсна хората в близките улици.

Снимка: Reuters

В очакване на поредния протест, лидерът на СДСМ Зоран Заев подписа споразумение с партията за демократическа обнова за Македония в опит да разшири опозиционния фронт за изборите.

За bTV той коментира, че избори на 5 юни в страната няма да има.

Снимка: Reuters

„Избори ще има веднага, след като се прочисти избирателният списък и ще бъдат завършени реформите за медиите”, допълни той.

По-рано днес стана ясно, че десетки са ранени, а най-малко 12 души са задържани, след като хиляди македонци излязоха да протестират по улиците в града.