Шокиращ резултат на референдума в Колумбия: Народът отхвърли мира с ФАРК
Президентът призна резултата, но се зарече да работи за мира до последния си ден на поста. Бунтовническата организация също заяви, че е готова да използва единствено думи като оръжие
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Колумбия
Поддръжниците на споразумението са в шок Снимка: Reuters

Колумбийците отхвърлиха на референдум историческото мирно споразумение между правителството и бунтовническата организация „Революционни въоръжени сили на Колумбия“ (ФАРК), целящо да сложи край на 52-годишния конфликт в страната, предадоха световните агенции.

Колумбия
Снимка: Reuters

Проучванията преди гласуването прогнозираха, че споразумението ще бъде одобрено без проблеми, но резултатите след преброяване на 99,5% от бюлетините показват, че 50,2% от колумбийците, участвали във вота, са казали „не“ на сделката, а 49,8 са я подкрепили.

Колумбия
Противниците на споразумението ликуват Снимка: Reuters

Избирателната активност е била едва 37%, отчасти заради поройните дъждове, причинени от урагана Матю, връхлетял карибското крайбрежие на Колумбия.

Колумбия и ФАРК подписаха историческото мирно споразумение То сложи край на 52-годишния въоръжен конфликт, отнел живота на четвърт милион души

Президентът Сантос призна изненадващия резултат от гласуването, макар той да хвърля страната в несигурност и да му нанася тежко поражение.

„Аз съм първият човек, който признава резултата (...) Няма да се откажа. Ще се боря за мир до последния си ден на този пост“, каза той в предавано по телевизията обръщение.

По думите му прекратяването на огъня между правителството и ФАРК засега остава в сила и резултатът от референдума няма да повлияе върху стабилността на Колумбия.

Исторически ден за Колумбия: Край на войната с ФАРКВъоръженият конфликт продължи цели 52 години

Държавният глава заяви, че е наредил на правителствените преговарящи да се върнат в Куба, за да проведат консултации с водачите на бунтовниците.

Колумбия
Президентът Сантос говори пред нацията Снимка: Reuters

Сантос каза още, че ще се срещне с представители на всички партии, за да бъде намерен начин за продължаване на мирния процес.

Ще донесе ли мир в Колумбия споразумението с ФАРК?Историческото споразумение за прекратяване на половинвековния конфликт повдига много въпроси

Лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо, известен с бойния си прякор Тимошенко, заяви, че организацията е готова да продължи да работи за постигане на мир.

Колумбия
Лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо Снимка: Reuters

„ФАРК отново заявява, че е готова да използва единствено думи като оръжие за изграждане на бъдещето“, каза той от Хавана, където се водеха мирните преговори през последните четири години. „Обръщаме се към колумбийците, които мечтаят за мир – разчитайте на нас, мирът ще възтържествува“, заяви лидерът на ФАРК.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре