Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съобщенията за засилване на руската военна активност в Сирия са причина за тревога, предаде Ройтерс.

"Обезпокоен съм от съобщенията за увеличаване на руското военно присъствие в Сирия", заяви Столтенберг пред репортери при посещение в Прага. "Това няма да допринесе за уреждане на конфликта", каза той.

"Мисля, че е важно да бъдат подкрепени всички усилия за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия", заяви Столтенберг.

Столтенберг пристигна днес на двудневно посещение в Чехия - първо за него като генерален секретар на НАТО, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Участват ли руски военни във военни операции в Сирия?

По-рано източници от Ливан съобщиха за агенция Ройтерс, че малък брой руски военнослужещи се сражават на страната на правителствената армия в Сирия. Москва отрича подобни информации, но признава, че военни специалисти обучават армията на Башар ал Асад.

Преди няколко дни и американският държавен секретар Джон Кери отправи такова питане към руския си колега Сергей Лавров, но руският първи дипломат отрече руснаци да се бият в редиците на сирийската армия.

Официалната позиция на Кремъл е, че в близкоизточната държава има само военни специалисти и инструктори.

„Нашата страна отдавна доставя на Сирия оръжие и военна техника в съответствие с двустранните спогодби между двете държави. В Сирия има и руски военни специалисти, които помагат за усвояване на бойната техника. Както е известно още, в Тартус има база за материално-техническо обслужване на корабите на военно-морския флот на Русия”, заяви говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

САЩ също са обезпокоени

Белият дом също изрази "дълбоко безпокойство" от съобщенията, че Русия може да е изпратила военен персонал и авиация в Сирия, и каза, че внимателно следи ситуацията, съобщи Ройтерс.

"Най-важното за нас е, че бихме приветствали конструктивен руски принос към усилията за борба с "Ислямска държава", но ние даваме ясно да се разбере, че би било безотговорно за всяка страна, включително руснаците, да оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад", заяви говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров тревога от съобщенията за руски военни дейности в Сирия.

Според Държавния департамент Кери е дал ясно да се разбере, че ако съобщенията са верни, "това може да доведе до по-голямо насилие и въобще не е от полза" за международните усилия за спиране на конфликта.

Руски депутат: България се е отказала от външнополитически суверенитет в полза на САЩ

Междувременно високопоставен руски депутат заяви, че страни като България, Румъния и Великобритания са се отказали изцяло от външнополитически суверенитет в полза на Съединените щати.

Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи към Държавната дума, долната камара на руския парламент, каза, че "в Европа има държави, които са готови да се откажат напълно от своя национален суверенитет. Това са прибалтийските републики, България, Румъния, Великобритания, която вече, според мен, не претендира за нищо, тя вече е 52-и или 53-и щат на САЩ в областта на външната политика", коментира Пушков, цитиран от ТАСС. В същото време руският депутат отбеляза, че в Европейския съюз има страни с по-изразена "европейска линия". Като такива Пушков посочи Италия, Австрия и Словакия.

Припомняме, че България отказа да разреши прелитане на руски самолети с помощ за Сирия над наша територия заради сериозни опасения относно товара на машините.