Русия поиска България и Гърция да обяснят отказа си да разрешат прелитане на руски самолети с помощ за Сирия, съобщи руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. Това предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитираха руската агенция Интерфакс.

"Ако някой, а в този случай става дума за нашите гръцки и български партньори, има съмнения, тогава, разбира се, те трябва да ни обяснят какъв е проблемът", каза Михаил Богданов.

Страната ни отхвърли искането на Русия да използва въздушното ѝ пространство заради сериозни опасения относно товара на самолетите, съобщиха по-рано от външното ни министерство.

В предаването "Лице в лице" по bTV военният министър Николай Ненчев внесе яснота.

Има съмнения по отношение на товара, тъй като товарът е заявен като хуманитарна помощ, а във Външно министерство, доколкото бях информиран”, са имали информация, че не се касае за хуманитарна помощ, а за вид въоръжение, подчерта Ненчев.

Това се случва, след като и Гърция затвори въздушното си пространство за руските самолети. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ са поискали от Гърция да не разрешава преминаването на два руски самолета с доставки за Сирия през гръцкото въздушно пространство.

„Нашите гръцки партньори ни казаха, че разглеждат молбата на САЩ. Прекалено рано е да казваме каквото и да е по въпроса, тъй като Атина все още не е реагирала на американското искане”, посочи той.

Гърция, която е част от НАТО, е била помолена от Москва да позволи на два руски самолета с доставки да преминат през въздушното й пространство по посока на Сирия между 1 и 24 септември, заяви преди това гръцки представител.