Самолетът, на който украинският военен пилот Надя Савченко потегли от Русия за Украйна, се приземи в Киев, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа той в социалната мрежа "Туитър".

"Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Смята се, че днес ще бъде извършена размяната между украинския военен пилот и двама руски войници, които бяха пленени в Украйна, коментират експерти.

Размяната стана възможна, след като украинските власти помилваха руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди. Те бяха издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

Двамата руснаци вече пътуват към южния руски град близо до границата с Украйна – Ростов на Дон, стана ясно по-рано днес.

Във вторник правният защитник на Надежда Савченко – Марк Фейгин, заяви, че се опитва да я убеди да подаде аналогична молба за помилване до руския президент Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

Савченко беше пленена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Москва. По-късно тя беше осъдена на 22 години затвор за предполагаемата ѝ роля в убийството на двама руски журналисти.

В родината си тя се превърна в символ на съпротивата срещу Русия и бе задочно избрана за депутат.