САЩ обявиха план за прехвърляне на още неколкостотин войници в южната афганистанска провинция Хелманд, предаде ТАСС. В разпространено в Кабул днес изявление на говорителя на американското военно командване там полковник Майкъл Лоухорн се казва, че става дума за военни съветници, които трябва да оказват помощ на афганистанските сили за сигурност, за които става все по-трудно да удържат натиска на бунтовниците талибани.

"Разполагането на тази допълнителна жива сила има за цел да засили охраната на намиращия се там контингент от военни съветници, както и да подпомогне прегрупирането, превъоръжаването и обучението на 215-и корпус на афганистанската армия", отбеляза Лоухорн. По-рано се споменаваше за 200 допълнителни военнослужещи, но сега полковникът отказа да посочи точен брой, като добави само, че увеличението на числеността на корпуса ще бъде "значително".

Преди година НАТО завърши изтеглянето на основната част от своя военен контингент и премина към нова небойна мисия там под кодово название "Решителна подкрепа".

Мандатът на тази мисия е разчетен за две години, но при необходимост може да бъде продължен. Отначало се предполагаше, че в мисията ще бъдат ангажирани 12,5 хиляди инструктори и съветници, сред които 10,8 хиляди американци.

Те получиха задача да оказват на афганистанските силови структури помощ в борбата с тероризма, включително и провеждане на бойни операции в случай на внезапно настъпление на талибаните.

Официално задачата на небойната мисия е обучение и издигане на професионалното равнище на националните сили за сигурност. На самите инструктори и съветници е забранено лично да участват в бойни действия.

Въпреки това на практика военните съветници в силите със специално предназначение нерядко участват в бойните действия редом с афганистанските военни. Това се отнася най-вече за размирната провинция Хелманд, където на американските "зелени барети" се налага все по-често да влизат в бой с талибаните, които са особено активни именно там и нанасят чувствителни удари както по правителствените сили, така и по военните от САЩ и Великобритания.

Неотдавна президентът на САЩ Барак Обама преразгледа решението си да изтегли всички американски войски от Афганистан до 2017 г., но ръководството на Пентагона говори за необходимостта да укрепи своето присъствие там най-малко за още пет години.