Френски съд отмени изключването на Жан-Мари льо Пен от партията "Национален фронт", съобщи електронното издание на вестник "Монд". Това може да предизвика нови публични нападки между политика и дъщеря му Марин, която е начело на партията.

Съдът в Нантер, предградие на Париж, постанови крайнодясната партия да възстанови членството на Льо Пен.

В съдебното решение пише, че е в правомощията на Изпълнителното бюро на НФ да отстрани Льо Пен, но че е бил нарушен уставът на партията, тъй като не е било уточнено дали решението е временно или постоянно.

Националният фронт веднага обяви, че ще обжалва. Във всеки случай единственият резултат от съдебното решение е, че Жан-Мари льо Пен ще може да гласува на партийния конгрес, резултатите от който ще станат известни на 10 юли, се казва в комюникето на НФ.

Очаква се Льо Пен да бъде лишен от званието почетен председател на Националния фронт, отбелязва АФП. На 22 юни членовете на НФ получиха по пощата въпрос дали одобряват промяна в партийния устав, която предвижда такова решение. Активистите на крайнодясната формация масово подкрепят сегашния лидер Марин льо Пен в конфликта с баща ѝ.

Льо Пен – баща, е създателят на партията, а и неин почетен председател от 2011 година, когато дъщеря му Марин льо Пен пое ежедневното ръководство на формацията.

Снимка: EPA

Но през май тази година той бе изключен от НФ по искане именно на дъщеря си заради крайните му виждания за историята, евреите, малцинствата. Марин льо Пен дори се бе зарекла да води докрай борбата, за да предпази НФ от нейния и на партията баща

Политикът ветеран окачестви изключването си като "престъпление" и дори се закани, че ще се отрече от дъщеря си, от която поиска да се откаже от фамилията Льо Пен. Той обяви също, че ще създаде ново политическо обединение с идеята да "възстанови историческата линия на "Националния фронт", без да се конкурира с него".

Бащата все пак направи и няколко изявление за готовност да се помири с дъщеря си. "Разбира се, че бих искал да се помирим. Не аз нападнах Марин. Тя мен нападна. Аз просто де защитавах", отбеляза Жан-Мари Льо Пен.

Помирението обаче още не е настъпило, а със съдебното решение спорът може да се възобнови.