Съд в Сиатъл спря имиграционния указ на Доналд Тръмп за цялата територия на САЩ
Белият дом обяви, че ще обжалва
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    8
Сиатъл
Снимка: iStock

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп, с който САЩ преустановиха приема на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население, предадоха агенциите.

Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ.

То е въз основа на иск, внесен от прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Към иска впоследствие се присъединиха и властите в щата Минесота.

Около 60 хил. американски визи са отменени след имиграционния указ на ТръмпУказът на Тръмп касае граждани на Либия, Иран, Ирак, Йемен, Сирия, Сомалия и Судан

Според ищците ключови положения в указа на Тръмп са незаконни и противоконституционни. Срещу указа има заведени дела на цялата територия на САЩ от щати и правозащитни организации.

Тезата на правителството по време на съдебните заседания беше, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. „Щатът предостави необходимите доказателства“ за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети, заяви той.

Алтернативни факти: Съветничка на Тръмп обоснова указа му за миграцията с несъществуващо „клане”Келиан Конуей защити указа на Тръмп за имиграцията, като заяви, че Барак Обама е предприел подобни действия през 2011 г. след „клането в щата Кентъки”

Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Робарт, назначение на президента Джордж Буш-син, обяви решението си за влизащо в сила незабавно. Очаква се той да публикува цялостните мотиви за решението си през почивните дни.

Доналд Тръмп уволни генералния прокурор на САЩ Сали Йейтс разгневи президента, като обяви за незаконна забраната за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни

Решението му обаче подлежи на обжалване и Белият дом заяви, че във възможно най-кратък срок ще го направи.

Президентският говорител Шон Спайсър посочи, че указът има за цел да предпази американския народ и е законен и уместен.

След решението на съда, американските гранични служби уведомиха американските авиокомпании, че могат да започнат отново да качват пътници, които попадаха в обхвата на указа за забрана на пътуванията, издаден преди седмица.

Десетки хиляди протестираха срещу миграционните политики на Тръмп (СНИМКИ и ВИДЕО)Протестиращите се обявиха срещу забраната за влизане в САЩ на граждани от седем държави с преобладаващо мюсюлманско население

Същевременно знакова конференция за Либия, планирана за средата на февруари във Вашингтон, беше отложена именно заради спорната забрана, която засяга и граждани на Либия, заявиха организаторите ѝ.

Използвани са материали на БТА
  • 5
    8
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре