Русия въведе пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, съобщиха световните агенции, цитирайки премиера Дмитрий Медведев.

Ембаргото влиза в сила от днес за срок от една година. Забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия не засяга Япония. Списъкът с конкретни ограничения ще бъде изготвен до края на седмицата. В тях няма да влизат детски храни и стоки, уточнява Кремъл.

В Русия ще се опитат да заместят ембарговите стоки с аналози от Южна Америка и Нова Зеландия.

"Ограниченията са наложени за една година, но ако нашите партньори демонстрират конструктивна позиция по въпросите на сътрудничеството, правителството е готово да преразгледа условията на тези ограничения", заяви Медведев, цитиран от РИА Новости.

 

Медведев каза още, че опитите за облага от забраната за внос ще бъдат сериозно пресечени от държавата.

Той допълни, че руското правителство е готовда въведе защитни мерки в автомобилостроенето, корабостроенето и авиостроенето, както и в други отрасли.

Обявената днес стъпка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада за ролята на Москва в украинската криза.

Пълният списък забранени стоки

Свежо, охладено или замразено месо от едър, рогат добитък.

Свежо, охладено или замразено свинско

Свежо, охладено или замразено пилешко месо и субпродукти

Риба, ракообразни и миди и други морски безгръбначни

Мляко и млечни продукти

Зеленчуци

Плодове

Ядки

Наденици и подобни месни продукти

Сирене и подобри продукти

Страшно ли е?

В българския Институт за пазарна икономика не са изненадани от решението на Русия и не прогнозират катастрофални последствия.

„Делът на нашия износ към Русия спрямо общия износ е доста нисък, от общия брой храни и напитки - едва 2 процента”, посочи Николай Вълканов от ИПИ.

Очаква се забраната за внос на пресни плодове да създаде проблеми на българските производители на плодове.

Млекопроизводители също ще бъдат сред най-засегнатите от ембаргото. „По-големият проблем е общият млечен пазар на ЕС. 50 процента от консумираните млечни продукти в Русия са Европейски произход”, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Независимо колко дълго ще продължи забраната за внос на аграрни продукти от ЕС, съществуват редица механизми, чрез които загубите на производителите да бъдат сведени до минимум.

„Не е сто процента задължително тези санкции да бъдат на сто процента спазени и загубите - реализирани. И в момента част от нашите плодове се изнасят за други държави и се реекспортират за Русия”, посочи Вълканов.

Отговор

Европейският съюз изразява съжаление по повод обявяването от страна на Руската федерация на мерки, които ще бъдат насочени към вноса на храни и селскостопански продукти. Това съобщение е ясно политически мотивирано. Комисията ще направи оценка на въпросните мерки, веднага след като получи повече информация за тяхното пълно съдържание и степен. Подчертаваме, че ограничителните мерки на Европейския съюз са пряко свързани с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна. Европейският съюз остава ангажиран с деескалацията на ситуацията в Украйна. Всички трябва да се присъединят към тези усилия. След пълна оценка от страна на Комисията за мерките на Руската федерация, ние си запазваме правото да предприемем ответни действия”, гласи официалното съобщение на ЕК.

Още руски мерки

От днес в Русия влизат в сила и временните ограничения за внос на животни и животински генетичен материал от България, Гърция и Италия, съобщи руската информационна агенция Новости.

Официално паричната е разпространяването на болестта „син език". Забраната важи за животни, отгледани в няколко региона на Италия, в гръцката област Пелопонес и българската Хасковска област.

Неофициално обаче това се възприема като отговор на Москва на наложените от Запада санкции заради позицията й по конфликта в Украйна, коментира Франс прес.

Москва забрани още украинските авиокомпании да извършват транзитни полети над територията на Русия. Медведев заплаши, че подобни мерки може да бъдат приети и по отношение на авиокомпаниите от ЕС и САЩ.

Забранатa се отнася за транзитните курсове на украинските компании, които изпълняват полети през въздушното пространство на Русия към редица страни като Азербайджан, Грузия, Армения и Турция.

Руската нискотарифна авиокомпания Доброльот, която е подразделение на държавната Аерофлот, трябваше да спре полетите си миналата седмица заради санкциите на ЕС.

Как трябва да действа България след руските санкции?

Какви ще са последиците за България - гледайте в bTV Новините в 19.00 часа!