Руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 се е разбил край Ставропол, югозападната част на Русия, съобщава БТА, позовавайки се на ТАСС.

Точната причина за катастрофата е неизвестна, макар според първоначалната информацията да ставаше дума за техническа неизправност. След това обаче Украйна заяви, че за първи път след руската инвазия нейните сили са свалили бомбардировач с голям обсег, използван за изстрелване на крилати ракети по украинските градове.

Четиримата пилоти на бомбардировача са катапултирали, като трима от тях са спасени. Издирването на четвъртия продължава.

На борда на самолета не е имало боеприпаси, т.е. при катастрофата не са били причинени разрушения.

Ту-22 се използва често от руската армия за извършване на удари с крилати ракети по Украйна. Самолетите са базирани на летища в далечния Изток, за да бъдат недостижими за удари от украинските дронове, пояснява „Медиапул“.

В петък сутринта една жена беше убита, а най-малко шестима бяха ранени при руските удари по украинската Днепропетровска област, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на областния управител Серхий Лисак.

„В град Днепър гори пететажна сграда. Тя е частично разрушена. Възможно е да има хора под развалините“, съобщи той в социалната мрежа Телеграм.

Украйна твърди, че ситуацията в страната вече е критична заради забавената военна помощ от САЩ, която се блокирана от близкото до Доналд Тръмп крило на Републиканската партия.

Междувременно страните от G-7 обсъждат идеята замразени руски активи на стойност близо 300 млрд. долара да бъдат използвани като гаранции за предоставяне на заеми на Украйна. Новината съобщи в четвъртък зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Британският външен министър Дейвид Камерън призова към „творчески подход“ за използването на замразените руски активи, като предложи тези пари да отидат за финансиране на отбраната на Украйна, припомня агенция Франс прес.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски планира да поиска допълнителна военна подкрепа за отбраната срещу Русия по време на днешната спешна среща с министрите на отбраната на страните членки на НАТО. За това съобщава ДПА.

Срещата на Съвета „НАТО-Украйна“, организирана като видеоконференция, се очаква да се фокусира върху въпроса дали съюзниците ще могат скоро да предадат на страната допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Според Зеленски Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от допълнително въоръжение, артилерийски снаряди, превозни средства и дронове.