Русия нанесе първите въздушни удари в Сирия. Руската авиация е бомбардирала позициите на "Ислямска държава" недалеч от град Хомс, съобщи висш американски представител, цитиран от Си Ен Ен и Ройтерс.

Русия е уведомила САЩ, че нанася въздушни удари, но не е дала точна информация къде те ще бъдат нанесени, заяви високопоставеният американски представител пред Си Ен Ен.

Първите удари са нанесени от бомбардировачи Су-24 и щурмови изтребители Су-25. Говорител на руското министерство на отбраната уточни, че са поразени бази и складове с оръжие и гориво на джихадистите. Според съобщения от Вашингтон действията на руската авиация са били координирани няколко часа по-рано с американската страна.

Путин: да унищожим терористите на тяхна земя

„Единственият правилен път за борба с международния тероризъм – а в Сирия и на територията на съседните ѝ страни безчинстват именно терористични групи – това са изпреварващите действия, да се борим и унищожаваме бунтовниците и терористите на вече завладените от тях територии, без да ги чакаме, кога те ще дойдат в нашия дом“, каза руският държавен глава Владимир Путин.

По думите му  „Ислямска държава“ отдавна е обявила Русия за свой враг. На правителствено заседание руският президент допълни още, че според Москва е възможно и целесъобразно обединяването на усилията на всички държави срещу групировката.

Руският съвет на федерацията одобри изполването на войски зад граница

По-рано днес Съветът на Руската федерация одобри искането на президента за използване на войски зад граница.

Успоредно с това сирийският президент Башар Асад поиска военна помощ от Москва, съобщи ръководителят на кремълската администрация Сергей Иванов.

Иванов подчерта, че операциите имат за цел да подкрепят по въздух сирийските въоръжени сили в борбата им срещу „Ислямска държава”. Той обоснова приетото решение с необходимостта от защита на националните интереси на Русия.

По неговите думи операцията има „точно определена времева рамка“. Все още обаче било много рано да се каже колко руски самолети ще участват, както и какви оръжия ще ползват военновъздушните сили.

Армиите на Русия и САЩ ще се консултират при потенциални операции

Американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин се договориха преди дни армиите на двете страни да провеждат консултации помежду си при потенциални операции в Сирия с цел предотвратяване на възможни стълкновения между американски и руски военни.

Тази нощ военният министър на САЩ Аштън Картър издаде заповед да бъде открита "гореща линия" за връзка с Русия за Сирия. Според говорителя на Пентагона Питър Кук това се прави в съответствие с договореностите, постигнати в понеделник на срещата на президентите на Русия и САЩ в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Кук отбеляза, че тези консултации ще помогнат "да се избегне конфликт" в Сирия между руските военни и антитерористичната коалиция, водена от САЩ. "Целта на дискусиите е да се гарантира безпроблемното продължаване на въздушните операции на коалиционните сили, които не трябва да пречат на евентуални бъдещи военни действия на Русия в Сирия", каза той.

Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад

По време на срещата между Обама и Путин в ООН стана ясно, че двамата имат различни стратегии за ситуацията в Сирия.

Обама и Путин са се съгласили да проучат възможностите за политическо решение в Сирия, но не са на едно и също мнение относно бъдещето на президента Башар ал Асад.

„Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с правителството в Дамаск. Само сирийските правителствени сили и кюрдските милиции се сражават смело в тази страна срещу „Ислямска държава”. Необходимо е създаването на широка коалиция с участието на мюсюлмански държави срещу джихадистката групировка”, обяви руският президент.

„Съединените щати са готови да работят със всяка една страна, включително Иран и Русия, за да се намери решение на конфликта. В една нова Сирия не трябва да има място нито за Асад, нито за Ислямска държава”, каза от своя страна държавният глава на САЩ.

По-късно в изявления френският президент Франсоа Оланд подкрепи идеята за коалиция, но при условие Асад да се оттегли.

Международната коалиция нанесе удари на "Ислямска държава" в Сирия

Оглавяваната от САЩ международна коалиция е нанесла 17 въздушни удара срещу терористичната организация „Ислямска държава” в понеделник, предаде Ройтерс.

12 нападения са били извършени срещу цели на групировката в Ирак и други пет срещу нейни позиции в Сирия. Преди дни Франция извърши първите въздушни удари в Сирия.

Париж обоснова действията си с необходимостта от защита на националната сигурност, а Русия остро разкритикува операцията, която не е била разрешена от ООН.

Франция ще продължи с въздушните удари срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, заяви в понеделник министърът на отбраната на страната Жан-Ив льо Дриан.