Неотдавна, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да повдигне пред руското ръководство въпроса относно възможността руската страна да подкрепи друг кандидат от България вместо официално издигнатия. Това съобщи пред ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментарът й дойде по повод появили се българските медии информации от вчера, че еврокомисарят Кристалина Георгиева ще като българска номинация за генерален секретар на ООН директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която при последното тайно гласуване в Съвета за сигурност остана пета. Няколко онлайн издания публикуваха информации, че Русия е склонна да подкрепи рокадата, за която настоявала Германия.

"В отговор на госпожа Меркел ясно и еднозначно бе казано, че издигането от една държава на кандидатура за поста генерален секретар на ООН е изключително и суверенно решение единствено на самата страна, а всякакви опити пряко или косвено да се влияе на подобни решения са неприемливи.", подчерта Захарова.

По думите й тиражираните информации целя въвличането на Москва „в някакви задкулисни игри”.

Буквално минути по-късно опровержение на твърденията за договорка по време на срещата на Г-20 дойде и от страна на прессекретаря на президента Владимир Путин.