Руският съвет на федерацията одобри искането на президента Путин за изпозване на войски зад граница. Успоредно с това сирийският президент Башар Асад поиска военна помощ от Москва, съобщи преди минути началникът на кремълската администрация Сергей Иванов.

Предложението е било прието с пълно мнозинство - 162 гласа „за”.

Иванов допълни още, че ще бъдат използвани само военновъздушни сили. По думите му президентът на Сирия Башар Асад се е обърнал към Русия с молба за помощ срещу „Ислямска държава”.

Иванов подчерта, че военната цел на операциите е подкрепление по въздух на сирийските въоръжени сили в борбата им срещу „Ислямска държава”.

Иванов обоснова приетото от сенаторите решение с необходимостта от защита на националните интереси на Русия. Според Кремъл, става дума за руски военнослужещи, които ще обучават сирийската армия да използва доставяната нова бойна техника и авиация. Засега няма подробности каква помощ е поискал сирийският президент - войски или ново въоръжение.

Предишният път, когато руският президент поиска от парламента да одобри изпращането на руски войски зад граница беше през март миналата година. Малко след това полуостров Крим беше присъединен към руската федерация.

Адмирал Владимир Комоедов, председател на комитета по отбрана към Държавната дума, долната камара на руския парламент, обяви с какви самолети може да участват руските въоръжени сили в операцията в Сирия, предаде ТАСС.

Той изброи щурмови (по-конкретно Су-25) и разузнавателни самолети, изтребител-бомбардировачи и хеликоптери.

Попитан защо е взето решение за въздушна операция, Комоедов отговори, че на първо място такива мисии са съпровождани с минимален брой жертви, на второ - "Ислямска държава" не разполага със система за противовъздушна отбрана, и на трето - авиацията е ефективно средство за нанасяне на поражения, ако бъде използвана грамотно, особено над пустинна територия.

Той заяви, че Русия ще има нужда от сухопътни сили в Сирия, за да охраняват руските военновъздушни бази, използвани за операции в тази страна, както и руските военни съветници и други.

Не е необходимо да прехвърляме военноморски сили в Сирия, тъй като там вече е постоянно базирана група руски кораби, отбеляза председателят на комитет по отбрана към Държавната дума.