Румъния се готви за нови протести след спокойна нощ
Отново 250 000 души бяха по улиците
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Протести, Румъния
Снимка: БГНЕС

Размириците в съседна Румъния не спират. И тази нощ около 250 000 румънци излязоха по улиците на десетки градове на нови протести срещу спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния. Междувременно премиерът на страната заяви, че не планира да отмени спорния закон.

Без инциденти за разлика от предишната нощ преминаха протестите в Букурещ, съобщава специалният пратеник на bTV Нели Тодорова.

Хиляди румънци отново излязоха на площада в Букурещ (СНИМКИ)Правителството обаче не отстъпва: Няма да оттегля спорното постановление, което декриминализира някои корупционни престъпления

На площада имаше притеснени майки с децата си решили, обаче, категорично да са там. „Притеснена съм затова и стоим по-назад. Ще останем още 15-ина минути. Децата ни обаче трябва да се научат да защитават правата си и това е начинът да им покажем как се прави. Те са глухи и слепи за това което имаме да им кажем. Надявам се натиск отвън да им повлияе- от европейския съюз например”, разказа една от жените..

Полицаите получиха цветя от демонстрантите.

През деня в района на Министерския съвет продължиха да се събират хора. Някои от тях обявиха, че преместват офисите си в центъра на Букурещ докато правителството не напусне властта.

Междувременно, социалистите не просто не се отказват от поетия курс, а даже твърдят, че медиите и опозицията изкривяват ситуацията в страната. Лидерът на СДП Ливиу Драгня коментира, че симпатизантите му са в готовност да се вдигнат на контрапротести. Той е с условна присъда за купуване на гласове и е разследван за злоупотреби. Според някои наблюдатели законовите промени са правят с цел той да заеме президентския пост след импийчмънт на проевропейския Клаус Йоханис.

Германските власти пък започват в Брюксел процедура, която да доведе до отнемане на правото на глас на северната ни съседка.

  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре