Държавният съвет на Крим прие нова конституция на полуострова, вече като руска република. Проектът бе одобрен с гласовете на всички присъствали депутати - 88 души, предаде Интерфакс.

Основният местен закон може да влезе в сила след обнародване в парламентарния в. "Кримские известия", което според председателя на Държавния съвет Владимир Константинов може да стане още в събота.

В текста се посочва, че Република Крим е правова и демократична държава в състава на Руската федерация и територията й е неотделима част от тази на Русия. Определят се три държавни езика в Крим - руският, украинският и кримско-татарският.

Висшето длъжностно лице на Крим като субект на федерацията ще бъде избирано от местните депутати за срок от пет години, но за не повече от два поредни мандата. Републиканският лидер ще формира министерски съвет и ще взема решения за оставка на местното правителство, ще може и да разпуска кримския парламент в случаите, предвидени от федералното законодателство и конституцията на полуострова. Може да бъде едновременно и министър-председател на Крим.

Държавният съвет на новата република ще трябва да приеме закони за изборите, за правителството, за местния парламент и др. Нужни са общо към 300 закона, с които да се уреждат всички сфери от живота на републиката, щом влезе в сила новата конституция, добавя Интерфакс.

Крим и Севастопол като град от федерално значение са включени в списъка със субекти на Руската федерация според новата редакция на федералната конституция. Документът в новия му вид е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

На 21 март руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация. Путин подписа и закона за създаване на два нови субекта - Република Крим и града с федерално значение Севастопол. С това правната процедура по присъединяването им към Русия завърши.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната