Германия празнува днес четвърт век от обединението си. За празненствата във Франкфурт на Майн се очакват 1500 официални гости. Кризата с бежанците накара много от политиците да търсят прилики между историята и настоящето.

Обединението на Германия и сливането на две общества в едно е неговата голяма тема - германският президент Йоахим Гаук - който е и един от най-известните дисиденти на ГДР, държа днес основната реч за празненствата по случай 25-годишнината от раждането на новата Федерална република.

„Днес трябва да се обедини онова, което не принадлежи едно на друго", посочи той кризата с бежанците, цитирийки думите на канцлера Вили Бранд, който преди 50 години обяви, че Германия е една държава и това, което принадлежи едно на друго рано или късно ще се съедини.

Празникът започна с църковна служба.

Малко преди да пристигне в града, канцлерът Ангела Меркел също говори за новата криза: "Бежанският въпрос е сериозен и ние сами не можем да го решим. Само заедно в Европа и чрез справедливо разпределение на тежестта кризата може да бъде решена. От Втората световна война досега не е имало толкова бежанци в Европа и затова трябва да се постараем да преодолеем тази криза сами - ние, Европа, светът".

Два трилиона евро струва обединението на Източна и Западна Германия до днес. Парите идват от специален данък - данък солидарност, който се все още се удържа от западногерманците. Те отиват основно за три пера - пътища, екология и социални плащания.

Сега обаче е време за тридневни тържества. Франкфурт очаква милион и половина гости.

Бившият канцлер Хабмут Кол и бившият съветски президент Михаил Горбачов отказаха участие поради здравословни причини.