Прокурори обискираха офисите на технологичния гигант „Самсунг” в южнокорейската столица Сеул тази сутрин. Операцията е част от разследването на политическия скандал с президентка Пак Гън-хе и нейната приятелка Чхуе Сун-сил, за която се предполага, че се е бъркала в държавни дела.

При претърсването прокурорите се опитали да открият информация дали „Самсунг” е осигурила неправомерно финансова помощ на приятелката на Пак и на една от нейните дъщери. Подозренията са, че компанията е дала неправомерно 2,8 млн. евро на предприятие, собственост на двете дами.

Твърди се още, че Чхуе, използвайки близостта си с президентката, редовно е получавала класифицирана информация, намесвала се е в различни държавни дела и тайно е дърпала конците във властта, въпреки че не е заемала официална роля в управлението.

По-рано тази седмица полицията арестува Чхуе Сун-сил, както и двама бивши помощници на държавния глава.

След множество спекулации едва миналата седмица Пак призна, че Чхуе е редактирала някои президентски речи и е помагала за връзките с обществеността. Според медийни материали обаче ролята ѝ е била доста по-значима. Местен вестник съобщава например, че високопоставен президентски помощник ежедневно е давал на Чхуе купища чернови на правителствени доклади. Твърди се, че след това тя е обсъждала въпросите със свои приятели и е пращала обратно препоръки на президентката.

Снимка: Reuters

Заради скандала Пак Гън-хе се извини на два пъти на сънародниците си в рамките на няколко дни и обеща да съдейства на разследването. Въпреки това десетки хиляди южнокорейци протестираха в Сеул с призив тя да подаде оставка. Протестиращите изпълниха огромен площад и съседни улици в центъра на града със свещи и плакати с надписи „Махай се, Пак Гън-хе” и „Предателство от тайно правителство”. Гражданите са разгневени от разкритията и заявяват, че президентката е злоупотребила с общественото доверие и е управлявала зле правителството си.

Приятелството между президентката и Чхуе започва още през 70-те години. След като майкта на Пак е убита, бащата на Чхуе, който в различни периоди е бил будистки монах, водач на религиозен култ и християнски пастор, ѝ става наставник. В последствие младата Пак оглавява създадената от него патриотична организация „Нов дух”. Според слуховете благодарение на нея кланът Чхуе натрупва богатство, като взима подкупи използвайки връзката си със семейство Пак.

През 1990 г. настоящата президентка на Южна Корея се оттегля от председателския пост на друга фондация заради подозрения, че е позволила на семейство Чхуе да манипулира организацията за лична изгода.

Чхуе Сун-сил, чийто бивш съпруг пък е бил близък сътрудник на Пак, е натрупала богатство през 80-те и 90-те години на миналия век чрез инвестиции в недвижими имоти в изискани квартали в южната част на Сеул. Именно заради това хората в страната са възмутени, че някой с подобно съмнително минало като Чхуе е използвал своите връзки и е взимал важни държавни решения.

Общественото недоволство се надига и заради заради наследството на бащата на Пак - бивш диктатор, който според критиците си въпреки постигнатия икономически възход на страната, е извършил големи нарушения на човешките права и е позволил широко разпространение на корупцията сред своите приятели.

„Ако не искаме отново да бъдем заслепени от основана на шаманизъм политика, е необходимо да извършим аутопсия на властта, която вече е лишена от справедливост”, пише в статия, публикувана местен вестник.

В опит да успокои обществения гняв, Пак Гън-хе номинира нов министър-председател и уволни висши правителствени служители. Въпреки това обаче след скандала популярността ѝ падна до 5% според допитване на „Галъп” от петък, което е най-ниският президентски рейтинг от 1988 г. насам.