Премиерът се срещна с нашите войници в Босна
Ръководството на бившата югорепублика гледа към НАТО, но сърбите са против влизането в пакта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Бойко Борисов в Сараево
Снимка: Facebook

Министър-председателят Бойко Борисов започна официалното си посещение в Босна със среща с българския контингент в базата в Бутмир. Това е първата визита на български министър председател в Босна , въпреки че страната ни е първата, признала независимостта на бившата югославска република през 1992 година.

Делегацията на министър председателя Бойко Борисов беше посрещната в базата Бутмир от турски почетен строй и с „Одата на радостта”, въпреки че федерацията все още не е член на НАТО. По време на срещата си с командващия силите на Алианса в базата генерал Робърт Хюстън министър председателя заяви че България подкрепя „активирането на подготовката на Босна за членство в НАТО”.

Първо посещение на български премиер в Босна и ХерцеговинаБългария е първата държава, признала независимостта на Босна и Херцеговина преди 25 години

На този етап според запознати това става все по трудно, тъй като преди дни Република Сръбска реши да обяви военен неутралитет, което ще попречи на членството на Босна и Херцеговина в Алианса. Борисов беше посрещнат от дъщерята на генерала на чист български език, тъй като е 50 на сто българка.

Премиерът Борисов се срещна с българаските военнослужещи които тук са 10 на брой и служат в рамките на европейската операция „Алтеа”. Българските военнослужещи участват в премахването на останалите от войната над 70 хиляди мини.

Борисов поздрави българските военни и им предаде похвалите които са получили от командването. Те бяха определени от командването като "уникални".

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре