Полша би искала Великобритания да проведе нов референдум, за да може да се върне в ЕС, заяви лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от Франс прес.

Позицията му противоречи изцяло на позициите на лидерите на ЕС и страни членки, които искат да започнат бързо преговори с Лондон за условията по напускането на съюза, отбелязва АФП.

Качински подчерта пред медиите в град Бялисток, че тенденция към произвеждането на втори референдум има и във Великобритания.

"Великобритания е заплашена от разпадане", добави председателят на "Право и справедливост", за когото се смята, че има определящо влияние върху полската политика. Но за да може Великобритания да остане в ЕС, "Европейският съюз трябва да се промени, и то радикално", подчерта Качински.

Той призова за създаването на нов европейски договор, "основан на принципи, различни от тези в Лисабонския договори, и преди всичко различни от практиката, на която станахме свидетели след приемането на Лисабонския договор".

Качински отново спомена идеята си ЕС да стане "свръхсила, запазвайки значителна степен на автономия на националните държави". "Това е възможно, има исторически примери", увери той.

Полският лидер обаче иска "отхвърлянето на този фатален принцип, който непрекъснато се препоръчваше и прилагаше: ако нещо върви зле, е необходимо повече Европа, с други думи засилване на интеграцията или повече власт за Брюксел, а на практика за Берлин и Париж, и особено за Берлин". "Това не води до нищо, и доведе до това, което виждаме днес", подчерта Качински.

В интервю за в. "Жечпосполита" полският лидер изразява мнението, че трябва да се запази "Европа на националните държави, които поддържат тясно сътрудничество, най-добре под формата на конфедерация".

Той подчертава, че Полша "очевидно иска да остане в ЕС", споменавайки за онези сили във Франция, Холандия, Австрия и Чехия, които искат отделяне от ЕС. "Ние сме в криза и правилният отговор не е запазването на сегашната ситуация, това ще доведе до катастрофа", предупреди Качински.

ЕС трябва преди всичко да запази всичко необходимо за свободното движение на хора, стоки и капитали. "Освен това е необходимо ЕС да стане истински актьор в международната политика, включително във военната сфера", и не става дума "да бъдем като НАТО, а редом с НАТО", добави Качински. Той подкрепя избирането на европейски президент, пост, който да бъде поверяван предимно на представители на най-малките страни, за да се избегне доминирането на най-големите.

"Подобен президент трябва да има ясно дефинирани, но значителни правомощия, например да води външната политика на ЕС пред големи актьори като Русия, Китай, САЩ или Индия", предлага полският политик. Президентските правомощия ще включват и армията и трябва да бъдат ориентирани на два фронта - източен и южен, добавя Качински, макар че признава, че "шансовете за реализация на този проект не са големи".

Полският политик настоява и за реформа на Европейския парламент, като той се съставя от представители на националните парламенти.

Качински обаче не изключи и възможността за разпадане на ЕС, "особено ако във Франция се случи нещо притеснително". Това е намек за възможното избиране на лидерката на френския крайнодесен "Национален фронт" Марин льо Пен за президент, отбелязва АФП.

Качински обвини за резултатите от британския референдум за Брекзита своя сънародник, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според него Туск е трябвало да направи повече, за да успокои опасенията на Великобритания за членството в ЕС, заяви полският лидер, отдавнашен политически съперник на Туск.

Като преговарящ с Великобритания "Туск носи пряка отговорност и трябва просто да изчезне от европейската политика. Но това се отнася и за цялата Европейска комисия в сегашния й състав", добави Качински, цитиран от Ройтерс.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа