Властите в Минесота публикуваха видео от миналогодишния инцидент, при който чернокожият шофьор Филандо Кастил беше застрелян от полицай.

Видеото от камерата на полицейската кола показва как при рутинна проверка полицай Джеронимо Янес открива огън по Кастил, макар преди това той да го е уведомил със спокоен тон, че носи законно притежавано оръжие у себе си.

След като нарежда на шофьора да не се пресяга за пистолета, самият Янес стреля няколко пъти, докато Кастил, по думите на приятелката му Даймънд Рейнолдс, която също е в колата, се е пресягал за документите си.

Видеото, на която се вижда притеснението на полицая и спокойното поведение на Кастил, преди да бъде убит, е част от доказателствата, събрани в процеса срещу Янес, който преди дни беше признат за невинен по всички обвинения.

Янес, син на мексикански имигрант, заяви пред съда, че се е уплашил за живота си, и затова е стрелял – седем пъти. Пет от куршумите попадат в тялото на Кастил, който по-късно умря от раните си.

В момента на стрелбата на задната седалка на колата е малкото дете на Рейнолдс.

Инцидентът придоби световна известност миналия юли, тъй като жената снимаше полицейската акция с телефона си и я излъчи на живо във „Фейсбук”. Това предизвика дебати из цялата страна за мерките, които полицията предприема, когато става въпрос за малцинства.

Решението на съда сега отново предизвика недоволство и хиляди граждани излязоха по улиците на столицата на Минесота – Сейнт Пол, за да поставят наболелия въпрос за отношението на правоохранителните органи към чернокожите. При демонстрацията се стигна до сблъсъци, имаше и над 10 арестувани.