Почина най-богатата жена в света
Наследницата на козметичната група „Л'Ореал“ Лилиан Бетанкур е починала в съня си на 94-годишна възраст
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лилиан Бетанкур
Лилиан Бетанкур през 2011 г. Снимка: Reuters

На 94-годишна възраст почина Лилиан Бетанкур, наследницата на френската козметична група „Л'Ореал“ (L'Oreal).

Тя е починала в съня си в своя дом през нощта, съобщи дъщеря ѝ в комюнике.

Лилиан Бетанкур
Лилиан Бетанкур с дъщеря си Франсоаз Снимка: Reuters

Бетанкур бе най-богатата жена в света според списание „Форбс". Американското издание я нареди на 14-о място в тазгодишния си списък, като оцени богатството ѝ на близо 40 милиарда долара.

Точно след месец, на 21 октомври, тя щеше да навърши 95 години.

Бетанкур, която страдаше от болестта на Алцхаймер, се оттегли от управлението на „Л'Ореал“ и от публичното пространство през 2012 г.

В последните години тя беше в центъра на скандал с финансирането на предизборната кампания на бившия френски президент Никола Саркози.

Срещу Никола Саркози започна официално разследване по аферата "Бетанкур"През 2012 г. бившият президент заяви, че "не може да бъде атакуван по въпроса

Саркози беше обвинен, че през 2007 г. е приел дарение от 150 хил. евро от богатата наследница, при положение че законът не позволява дарения над 4600 евро. Той беше разследван за получаване на незаконно финансиране, оневинен, разследван за търговия с влияние, неколкократно разпитван, подложен на конфискация на документи, дори задържан под стража.

Лилиан Бетанкур
Лилиан Бетанкур през 2012г. Снимка: Reuters

Скандалът около Бетанкур започна през юни 2010 г., след изтичането на записи, направени от нейния иконом, на разговори на наследницата и финансовия ѝ съветник. От тях стана ясно, че тя вероятно е укривала данъци, както и че тогавашният финансов министър Ерик Вьорт е искал от Бетанкур работа за жена си. Докато Вьорт е на поста, Бетанкур получава намаление на данъците с 30 млн. евро.

Месец след тези разкрития, през юли 2010 г., в медийно интервю бившата счетоводителка на Бетанкур обяви, че консервативни френски политици често са получавали пликове с пари в дома на наследницата и че именно Вьорт е получил дарението от 150 хил. евро за Саркози.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре