Ден след шокиращия резултат от референдума, с който Великобритания реши да напусне Европейския съюз, мнозина на Острова съжаляват за избора.

Над 2 милиона британци вече са се подписали в интернет петиция за провеждането на повторен референдум по темата.

Главоломно расте броят на хората, които искат да сложат своя подпис. Гневни са и младите жители на Острова.

Подписалите се в онлайн петицията искат ново правило, съгласно което - ако гласовете "за" или "против" са по-малко от 60 на сто при 75 на сто избирателна активност, трябва да има нов референдум. Напливът на желаещи беше толкова голям, че няколко пъти блокира сайта на парламента.

Законотворците са задължени да разгледат всяко искане, събрало над 100 хиляди подписа и очакванията са, че въпросът ще бъде поставен за обсъждане идната седмица. Решението на британците доведе и до още една оставка - тази на британския еврокомисар по финансовите услуги Джонатан Хил.

Правителството се подготвя да представи законодателство за организиране на втори референдум за независимост от Обединеното кралство, като същевременно продължава разговорите с Брюксел за мястото на Шотландия в общността, заяви шотландският първи министър Никола Стърджън. Кабинетът днес се среща извънредно, за да обсъди следващия си ход.

Кой се подписва?

Хората подписали петицията са предимно от райони, които са гласували за оставане в Европейския съюз.

Вариантът за втори референдум раздели социалните мрежи на два лагера, като част от британците смятат, че страната ще стане за смях, ако правителството допусне второ гласуване.

Лагерът на поддръжниците на втори референдум припомня, че главният застъпник за брекзит Найджъл Фараж заяви през май месец, че ще настоява за втори вот, ако резултатите не са категорични.

При евентуален резултат на референдума 52-48 смятам, че работата ще е несвършена. Ако едната страна спечели категорично с две трети мнозинство – това е краят”, заяви тогава Фараж. Той не спомена нищо по темата вчера, когато обяви 24 юни за „Ден на независимостта”.

Появи се и петиция за обявяването на Лондон за независима държава, която също събра хиляди подписи. Близо 60% от жителите на британската столица подкрепиха оставането в Евросъюза, в ярък контраст с останалата част на Англия.

Проучване в навечерието на референдума на една от водещите агенции на Острова сред 1652-ма души сочи, че 64% от на -младите избиратели на възраст от 18 до 24 години са гласували „за” оставане в Евросъюза, 24 на сто -  за напускане.

При най-възрастните гласоподаватели - тези над 65 години - процентите са съответно 33 за оставане, и 58% за напускане на общността.

Изводът: Хората, които най-малко ще живеят с негативите и последиците от референдума са били тези, чийто глас е бил решаващ за изхода на брекзит.

На практика, миналото е решило съдбата на бъдещето. Възрастните са избрали каква да е реалността, в която те самите няма да живеят.

Резултатът от референдума предизвика и протести. Група младежи изразиха недоволството си пред резиденцията на премиера на „Даунинг стрийт” 10. Демонстрантите скандираха „Без граници! Без Борис!”, визирайки бившия лондонски кмет Борис Джонсън, който бе един от най-пламенните агитатори на Брекзита.

В източен Лондон митинг в подкрепа на мигрантите прерасна в проевропейски протест. „Европа е символична ценност, с която всички сме израснали. Осъзнаваме последствията от Брекзита, както и факта, че възрастните предрешиха бъдещето ни”, смята един от протестиращите.

Подобни прояви имаше в Глазгоу и Единбург. Шотландия с население 5 млн. гласува за оставане в Евросъюза. Шотландският първи министър вчера обяви възможността за провеждането на втори референдум за отделяне от Обединеното кралство.

За отделяне заговори и северноирландската партия Шин Фейн, която лансира идеята за обединение с република Ирландия. Лидерите и на двете страни обаче засега отхвърлят подобна възможност.

Брекзит продължава да отеква и в социалните мрежи

Появиха се прогнози как би се казвал референдумът за излизане от Общността в други страни членки. Във Франция - Фрекзит, в Гърция - Грекзит, в Италия - Итекзит, в Португалия - Поекзит.

Появи се и прогноза за бъдещия филм за Джеймс Бонд: „Следващият филм за Джеймс Бонд ще бъде как той два часа чака за паспортна проверка на летище Шарл де Гол”, визирайки една от евентуалните последици от брекзита, а именно промяна в режима на свободно движение на хора в европейската общност.
И още една забавна снимка. Написаното на нея означава "Сега можете да се паникьосвате, #брекзит. Тя иронизира посланието на плаката, който британското правителство отпечатва през 1939 преди Втората световна война, за да успокои британците - "Запазете спокойствие и продължете напред".