Руските изтребители и бомбардировачи вече се прибират в базите си, след като снощи Москва изненадващо обяви край на операциите си в Сирия. Първите екипажи бяха посрещнати като герои.

Над девет хиляди бойни полета и стотици поразени цели на ислямистите, и  противниците на режима на Башар Асад. Това е равносметката от близо шест месеца въздушни удари, започнали на 30 септември.

Снимка: Reuters

Според неправителствени организации, цивилните жертви на руските удари са около 1700. Решението за спиране на операцията пък отправи предизвикателства пред анализаторите – какви са мотивите зад това решение на Москва.

Снимка: Reuters

По думите на Марк Галеоти от Центъра за глобални политики основните причини са няколко. От една страна руснаците постигнаха своите стратегически цели – те стабилизираха режима на Асад. От друга страна показаха, че Москва има роля в случващото се в Сирия. На трето място, Русия излезе от изолацията, в която беше изпаднали половин година по-рано.

Владимир Путин обяви изтеглянето в момент, когато се води поредният кръг преговори в Женева за слагане на край на конфликта.  

По думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери мирният процес е стигнал до много важна фаза.

Снимка: Reuters

„Следващата седмица ще пътувам за Москва за срещи с президента Путин и външния министър Лавров, за да обсъдим нови ефективни стъпки за напредък в процеса”, поясни той.

Според руски анализатори, бойните действия са стрували по 2.5 млн. долара на ден, или общо 415 млн. По официална информация, руските жертви за този период са само три.