Париж е блокиран от изключителни мерки за сигурност заради посещението на Доналд Тръмп. Цели райони на френската столица са барикадирани. Освен хилядите френски полицаи и военни, 1000 американски специални агенти се грижат за сигурността на американския президент и съпругата му.

Двудневното официално посещение на американския президент Доналд Тръмп в Париж започна този следобед.

Утре той ще е почетен гост на честванията за националния празник на Франция, въпреки многобройните критики за тази покана.

Снимка: Десислава Минчева

Френският президент Еманюел Макрон го посрещна с висши почести. Независимо какво мисли Франция за личността Доналд Тръмп, той е държавен глава на страна, която точно преди 100 години изпраща 42 дивизии, за да се бият срещу германските войски на страната на Франция.

Снимка: Десислава Минчева

Почетният гост на националния празник на Франция са американските войници, които утре ще открият военния парад, а не Доналд Тръмп, твърдят от Елисейския дворец. Присъствието му като държавен глава обаче е задължително, според протокола. 

Снимка: Десислава Минчева

Френският президент Макрон избра да посрещне Доналд Тръмп в сградата на Инвалидите, до гроба на Наполеон.

Тази вечер семейство Макрон ще вечеря със семейство Тръмп в елитен ресторант на втория етаж на Айфеловата кула с впечатляваща гледка към града.

След като неотдавна американският президент заяви, че Париж вече не е Париж, заради атентатите, тази вечер ще му бъде предложена висша гастрономия в парижки стил.

Тази френската галантност обаче ще е съчетана с разговори по всички теми, твърдят от Елисейския дворец, дори и неудобни.

Двамата президенти нямат различия относно антитероризма и отбраната.

Напрежението обаче идва от темата за климатичните промени.

Парижкото споразумение за климатичните промени няма да се предоговаря, ще твърди Макрон. Нищо не обещава успех в този разговор с трудно предвидимия американски президент.

Снимка: Десислава Минчева

Най-деликатният момент за американския президент вероятно ще бъде пресконференцията тази вечер. Десетките американски журналисти, които пристигнаха в Париж, със сигурност ще зададат неудобни въпроси около евентуалната намеса на Русия в изборите, както и около новите исканията за импийчмънт в Съединените щати.

Посещението на Доналд Тръмп предизвика много критики във Франция, но около 60 процента от французите все пак го приемат.

Първата дама на Съединените щати предизвика симпатии като пожела да посети болни деца в една от най-големите педиатрични клиники, а след това заедно първата дама на Франция се разхожда с корабче по Сена.