Правителствена агенция на САЩ, която наблюдава слънчевата активност, предупреди, че радиото, GPS и сателитните комуникации могат бъдат засегнати през уикенда в резултат на екстремно слънчево изригване, предава Ройтерс.

Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) описа събитието като „екстремни“ условия и каза, че последното изригване от подобен мащаб се е случило през октомври 2003 г., когато са повредени електрически инсталации в Швеция и Южна Африка.

Първото от няколкото изхвърляния на коронална маса, големи изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето, е пристигнало в ранния следобед източно американско време

Центърът допълва, че геомагнитни бури са вероятни през уикенда. Причината за тях е голям сложен клъстер от слънчеви петна, който е 17 пъти по-голям от диаметъра на Земята.

Очаква се силните геомагнитни бури да продължат през следващите дни, тъй като Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до повишена активност.

Снимка: Reuters

Федералната авиационна администрация на Съединените щати заяви, че не очаква значителни въздействия върху националната система за въздушно пространство поради потенциалната геомагнитна буря.

За разлика от слънчевите изригвания, които се движат със скоростта на светлината и достигат Земята за около осем минути, короналната маса се движи с относително по-ниска скорост, като според официални данни средната стойност в момента е 800 километра в секунда.

Но сегашното геомагнитно събитие се очаква да е с по-малки мащаби от геомагнитната буря от 1859 г., която е била най-мощната регистрирана някога, според НАСА. Известна под името "Карингтън", тя е отговаряла на геомагнитна буря от пета степен и е нарушила телеграфните комуникации по онова време.

Този тип бури засягат по-специално северните и южните географски ширини около полюсите. Колкото по-силна е бурята, толкова повече тя се спуска на по-ниски географски ширини.