Нов кръг от преговори в Кайро за освобождаването на израелските заложници. В региона, на седма по ред обиколка, е държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен.

От Саудитска Арабия той призова „Хамас“ да приемат новото предложение за освобождаване на заложниците. В събота израелските власти заявиха, че сухопътната операция в Рафа може да бъде отменена, ако бъдат пуснати всички отвлечени.

Очаква се отговор на „Хамас“ по време на преговорите с посредничеството на Египет и Катар.

Снимка: Ройтерс

По време на дискусия на Световния икономически форум в Рияд първият дипломат на Вашингтон отново призова за достъп на повече хуманитарна помощ за цивилното население в Газа и заяви, че Съединените щати няма да подкрепят израелска военна операция в Рафа.

„През последния месец Съединените щати и Саудитска Арабия усилено работят заедно по нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия“, заяви още Блинкен.

Снимка: Ройтерс

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан коментира в отговор на журналистически въпрос преговорите за саудитско-американския пакт за сигурност, заявявайки, че двустранните споразумения между кралството и САЩ са "много близо".

Снимка: Ройтерс

"По-голямата част от работата вече е свършена. Имаме вече общите контури на това, което смятаме, че трябва да се случи на палестинския фронт", каза принц Файсал бин Фархан по време на дискусията.