Очакват се протести на сърбите в цяло Северно Косово утре, след като напрежението между Белград и Прищина се засили след операция на косовската полиция срещу организираната престъпност.

Сръбските власти оцениха акцията като посегателство срещу сръбската общност, а президентът Александър Вучич се зарече да я защити с всички необходими средства.

Операцията е започнала рано сутринта. В нея са участвали десетки спецполиаци с бронирани коли. Командването на Кейфор потвърди, че акцията е била насочена срещу престъпни структури в местната полиция.

„По време на днешната операция са претърсени 12 адреса и са арестувани 19 служители на косовската полиция. 11 от тях са сърби, 4-ма са албанци и още 4-ма бошняци”, заяви Мирадие Келменди, началник на инспектората на полицията на Косово.

Сръбската общност реагира със сирени за тревога и импровизирани барикади. При премахването им пострада руснак, служител на ООН. Президентът Александър Вучич заяви, че няма да предприеме военни действия, но ще защити своите сънародници.

„Ще се борим, за да запазим мира и стабилността, но ще бъдем в пълна готовност – не мога да разкрия напълно всички детайли – за да защитим нашия народ в Косово”, каза президентът на Сърбия.