Гръцката брегова охрана намери тялото на бебе на брега на остров Кос, който е основна входна точка в Европейския съюз на хиляди мигранти и бежанци, които прекосяват Егейско море от Турция.

Момченцето е на възраст между шест месеца и една година и е било облечено със зелени панталони и бяла тениска. Тялото му е открито близо до крайбрежен хотел, предаде Ройтерс.

От бреговата охрана не са съобщили каква е националността на мъртвото дете.

Хиляди бежанци, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, предприемат това кратко, но опасно пътуване с лодка, често в бурно море заради лошото време, припомня Ройтерс.

Близо 400 000 души са пристигнали в Гърция тази година, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците в петък. Повечето от тях бързо са се отправили към Германия.

Снимките на 3-годишния Айлян Курди, чието безжизнено тяло беше намерено на брега в началото на септември в турския курорт Бодрум, на 4 км от Кос, потресе света и привлече вниманието към трагедията на семействата на бежанците, припомня още агенцията.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас определи проблема с миграцията като основен приоритет за неговото преизбрано правителство и дискутира темата с германския канцлер Ангела Меркел и австрийския канцлер Вернер Файман в събота.

Германия и Австрия обещаха подкрепа за гръцките усилия да се справят с притока от мигранти.