Взрив уби и рани десетки хора в град Суруч, близо до границата със Сирия, съобщават Ройтерс и местни медии. По последна информация от вътрешното министерство в страната, жертвите са 30, а ранените около 100. Службите в страната съобщават, че е възможно бройката жертви да нарастне.

Предполага се, че атентатът е извършен от 18-годишно момиче, камикадзе на „Ислямска държава”. Ако това се окаже вярно, атаката в град Суруч ще бъде първата на джихадистите на територията на Турция.

Експлозията е станала в общински културен център. В турските медии има противоречива информация за броя на жертвите и пострадалите. Стоп кадри от местна телевизия показват точния момент, в който е избухнала бомбата.

„Трудно е да се обясни с думи, в момента имаме нужда от хора, готови да дарят кръв за пострадалите”, разказва свидетел на взрива пред CNNTurk. „Молим всички да запазят спокойствие пред лицето на тази терористична атака”, заяви турският вътрешен министър Себахатин Юзтюрк.

Снимка: YouTube

По време на инцидента в центъра е имало около 300 души част от Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж. В Twitter се появиха снимки от мястото на атентата преди той да се случи. На тях се вижда двора на културния център и голяма маса с хора. Младежите били на лятна бригада, за да помагат за възстановяването на сирийския град Кобане, който от септември миналата година до края на януари беше в плен на джихадистите. Градът тъне в разруха.

Във взривения днес културен център често са пристигали гостуващи журналисти и доброволци, които работят с кюрдските бежанци от разположения оттатък границата сирийски град Кобане.

Снимка: bTV

Синхронизирана атака в Кобане

Синхронизиран атентат в Кобане уби двама, предаде DPA. Там кола бомба се е взривила в центъра на града около момента на атаката в Суруч. Колата е била паркирана в близост до пункт на кюрдските доброволни отряди. 

В интернет се появиха кадри, на които се вижда черен дим над Кобане. Там от месеци се водят боеве между местни отряди и силите на „Ислямска държава”.

През 2013 година при атентат в пограничния град Рейханли загинаха 50 души. Това се превърна в най-кървавата атака в Турция.

Атакуваният днес обект в Суруч се управлява от прокюрдската лява Народна демократична партия (НДП), която постигна висок резултат на парламентарните избори в страната.

„Удавени сме в мъка за смъртта на тези хора, които загинаха и за многото ранени, в този терористичен акт. От името на моя народ проклинам организаторите на тази жестокост”, заяви турския президент Реджеп Ердоган. „От името на моя народ, проклинам и осъждам извършителите на това насилие”.

Заради жестоките сражения в Кобане и околностите, Турция е приела над 400 хиляди бежанци предимно местно кюрдско население. Повечето от тях са потърсили убежище в Суруч. Суруч е и градът, в който се установяват чуждестранни бойци и журналисти, преди да заминат за Сирия или Ирак. От там е изпращана и много хуманитарна помощ за Кобане по време на обсадата.

Според кюрдски активисти атаката е дело на Ислямска държава. Така джихадистите отмъщават на кюрдската съпротива за загубата си в Кобане.

Съединените щати осъдиха твърдо днешния атентат в Суруч, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Турското правителство приписа нападението на джихадистката групировка "Ислямска държава".

България също осъди остро кървавата атака

Това се казва в позиция на външното ни министерство. Посегателството върху невинни човешки животи не може да бъде средство за реализирането на която и да е кауза или идеал. Това е един варварски акт, единствено доказващ безсмислеността на неоправданото насилие в служба на постигането на определи радикални цели.

Страната ни категорично се обявява против всякакви опити за дестабилизиране на региона, чрез насаждането на страх и разпространяване на каузата на тероризма, се казва още в позицията.