Най-големият дирижабъл в света, "Еърлендър 10" получи повреда при кацането си в рамките на провежданите изпитания във Великобритания, предаде ТАСС.

Гигантският цепелин се е сблъскал с телеграфен стълб, след това се е ударил в земята, вследствие на което е пострадала кабината на пилота.

Говорител на компанията заяви, че днешният полет е протичал отлично до момента на приземяването. При удара в пистата е деформирана пилотската кабина, но екипажът не е получил наранявания.

Според свидетели елемент, висящ от хибрида, се е закачил в електрически жици преди кацането и това е довело до инцидента.

Въздухоплавателният съд е хибрид между самолет, хеликоптер и дирижабъл. Едно от главните му достойнствата е, че на теория може да остане във въздуха между 5 дни и 3 седмици.

На 17 август дирижабълът "Еърлендър 10" извърши първия си полет в Кардингтън в графство Бедфордшър. Дължината на въздухоплавателния съд е 92 метра и той е с 8 метра по дълъг от най-големия самолет Ан-225.

Дирижабълът беше конструиран през 2009 г. за нуждите на армията на САЩ. В разработката на проекта британското правителство вложи около 3,7 милиона долара, припомня агенцията.